Tipus de respiració segons gènere i edat

Páginas: 9 (2236 palabras) Publicado: 21 de marzo de 2012
VARIACIONS DEL TIPUS DE RESPIRACIÓ SEGONS EL GÈNERE I L’EDAT

1. Què és l’aparell respiratori, les seves parts i com funciona.

* QUÈ ÉS L’APARELL RESPIRATORI.
L’aparell respiratori és el conjunt d’estructures que permeten la respiració, és a dir, l’intercanvi d’oxigen i diòxid de carboni entre la sang i l’aire atmosfèric.
Les cèl•lules necessiten l’oxigen per a la combustió de lessubstàncies que li proporciona l’energia. En aquest procés produeixen un altre gas, el diòxid de carboni, que la seva acumulació resultaria tòxica i que, per tant, s’ha d’eliminar. Les cèl•lules intercanvien aquests gasos amb la sang, i aquesta amb l’aire atmosfèric.
L’aparell respiratori consta, esquemàticament, de dos parts: les vies aèries o respiratòries i els pulmons.

* PARTS DE L’APARELLRESPIRATORI
Les vies respiratòries encarregades de transportar l’aire que inspirem i expirem es divideixen en dos:
- Vies respiratòries superiors, formades pels següents conductes:
Nas i fosses nassals: són dues cavitats les quals la seva funció principal és permetre el pas de l’aire per humidificar-lo i escalfar-lo a través dels cornets i sins paranasals i netejar-lo a través dels pèls.Faringe: forma part de la respiració i del tracte digestiu. Connecta amb les foses nassals mitjançant la nasofaringe i envia l’aire que prové de les fosses nassals cap a la laringe.
Laringe: a més de la funció de fonació, la laringe també forma part de les vies respiratòries superiors. Els plecs vocals, que es troben dins de la laringe, es dilaten mitjançant la contracció del múscul crico-aritenoïdalposterior i permet el pas de l’aire cap a la tràquea. També conté la epiglotis, cartílag que durant la deglució es l’encarregat d’impedir el pas de l’aliment cap a la laringe, evitant així que passi a les vies respiratòries.
- Vies respiratòries inferiors, formades pels següents conductes:
Tràquea: tub format per uns 20 anells aproximadament en forma de ferradura que es manté sempre obert. Per lapart interior està recoberta per una capa mucosa i uns pels anomenats cilis, que ajuden a filtrar i expulsar la pols. L’aire que prové de la laringe va cap a la tràquea i després cap als bronquis i bronquíols.
Bronquis i bronquíols: a la porció distal, la tràquea es bifurca en dos bronquis principals, i aquests es van bifurcant fins arribar als bronquíols respiratoris fins als alvèols, on arribal’aire i es produeix l’intercanvi de gasos.
Pulmons: són els dos òrgans més grans de l’aparell respiratori, contenen els bronquis i bronquíols i els alvèols. L’esquerre és lleugerament més petit que el dret ja que comparteix espai amb el cor. Estan dividits per lòbuls, (3 lòbuls pel pulmó dret i dos pel pulmó esquerre)
Pleura: doble capa composta de dos fulls pleurals que facilita l’expansiódels pulmons en cada inspiració i expiració.

A més de les vies respiratòries, a la respiració també participa el tòrax ossi.
El tòrax ossi està format per la columna vertebral, les costelles i l’estern. Hi ha 24 costelles en total. Les 7 primeres costelles s’articulen amb la columna vertebral i directament amb l’estern, són les anomenades costelles esternals. La cinc costelles següentss’articulen amb la columna vertebral i indirectament amb l’estern, les anomenades costelles asternals. Les dos costelles restants només s’articulen amb la columna vertebral, anomenades costelles fluctuants.
La funció de la caixa toràcica és principalment protectora dels pulmons, les vires respiratòries inferiors, el cor, etc.
El tòrax ossi realitza un moviment durant la respiració: augmenten el diàmetreantero-posterior i lleugerament el transversal de les costelles superiors (pugen cap amunt), i augmenta el diàmetre transversal de les costelles inferiors (van cap a fora), per tant, quan agafem aire augmentem el diàmetre antero-posterior i transversal de la caixa toràcica.

Durant la respiració, a més de les vies respiratòries i del tòrax ossi, fem servir una sèrie de músculs.
Diafragma: és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tipus de violencia de genere
  • ACTIVITATS DE RESPIRACIÓ I FOTOSÍNTESI
  • Normativa I Tipus Destabliments Comercials
  • L'origen del lèxic i Tipus de textos.
  • La Evolució I L'Rigen De La Família Segons Morgan
  • L'educació segons Webber, Marx i Durkheim
  • Pac1 desenvolupament i aprenentatge en edat escolar
  • Genero i empleo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS