Tos ferina

Páginas: 3 (635 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2011
TOS FERINA

1. Què són?

La tos ferina o tos convulsiva és una infecció de les vies respiratòria altes, causada per bacteris Bordetella pertussis o Bordetella parapertussis. És una malaltiagreu que a més d’ocasionar una tos violenta i incontrolable que pot dificultar la respiració produint soroll quan s’intenta respirar, pot causar discapacitat permanent en els nadons i fins i tot lamort,

2. Què les provoca?

El causant habitual de la tos ferina és un bacil (un bacteri) del gènere Bordetella que té una apetència especial per l'aparell respiratori que tot i produirimmunitat, aquesta va disminuint amb el temps, de manera que es pot tornar a patir la malaltia.

3. A qui afecta? Quina és la situació actual?

La tos ferina pot afectar a persones de qualsevol edat.Abans que hi hagués una àmplia disponibilitat de les vacunes, la malaltia era més comú en nadons i nens petits. Ara, que la majoria dels nens són vacunats abans d'entrar a l'escola, el percentatge mésalt de casos s'observa entre adolescents i adults.
Abans de la utilització de la vacuna, l'edat de major incidència era entre 2-5 anys. Ara és més freqüent en nens menors d'1 any i ha augmentat entreadolescents i adults. La immunitat no es transmet des de la mare gestant al seu fill.

4. Com es transmeten?

La tos ferina és una malaltia molt contagiosa que patim només els éssers humans ies transmet de persona a persona. Les persones que tenen tos ferina en general transmeten la malaltia quan tussen o esternuden prop d'altres persones, qui al seu torn inhalen els bacteris que causenla malaltia. Molts dels nadons que contrauen la tos ferina són infectats pels seus germans grans, pares o persones que els cuiden, els que probablement ni tan sols saben que pateixen la malaltia.5. Com es desenvolupen?

La tos ferina té un període d'incubació de dues setmanes, un període catarral d'una a dues setmanes, un període paroxístic de tres a quatre setmanes i un període de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tos Ferina
  • Tos Ferina
  • Tos ferina
  • Tos Ferina
  • Tos ferina
  • Tos ferina
  • Tos Ferina
  • Tos ferina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS