Transformació dels ecosistemes

Páginas: 9 (2037 palabras) Publicado: 16 de diciembre de 2013
BIOLOGIA I GEOLOGIA – La transformació dels ecosistemes
Un ecosistema és el conjunt de tots els éssers vius que viuen en un espai determinat amb unes condicions climàtiques i geològiques semblants, on trobem moltes espècies diferents que es relacionen entre elles i estan adaptades al lloc on viuen.
Dins dels ecosistemes trobem dues parts:
1. Biocenosi: és part viva formada per tots els éssersvius de l’ecosistema animals, plantes, fongs, microorganismes etc.
Organisme: representa cadascun dels individus que viuen a l’ecosistema.
Grup: conjunt d’organismes de la mateixa espècie que conviuen per sobreviure.
Població: reuneix grups de la mateixa espècie.
Comunitat: diverses poblacions d’éssers vius.
Nivells tròfics: Dins dels ecosistemes, els éssers vius s’agrupen en diferentsnivells tròfics, segons la manera com aconsegueixen el seu aliment. Es distingeixen tres nivells tròfics: els productors, els consumidors i els descomponedors.
Productors: Ho són tots els vegetals i els microorganismes autòtrofs. S’anomenen Aixa perquè són capaços de produir el seu propi aliment a partir de fonts d’energia externa i matèria inorgànica.
Consumidors: Ho són tots els organismes que sóncapaços de produir matèria orgànica i que, han de consumir matèria orgànica d’altres éssers vius per alimentar-se. Hi ha de primaris, secundaris i terciaris.
Descomponedors: Ho són els microorganismes, bacteris i fongs que s’alimenten de les restes que produeixes els productors i els consumidors com restes de vegetals, excrements, cadàvers. Aquests descomponen la matèria orgànica i laconverteixen en inorgànica, és a dir, sals minerals. Són molt importants perquè eliminen els cadàvers i tornen la matèria inorgànica al terra que després aprofitaran els productors.
Tots els éssers vius necessiten energia en forma de matèria orgànica per poder viure. Els organismes poden ser autòtrofs i heteròtrofs.
2. Biòtop: és el medi físic on viuen les espècies i que és caracteritza per latemperatura, la humitat, radiació solar, el sòl, l’aigua etc.
Cada medi físic determina les espècies que hi poden viure perquè cada espècie està adaptada a un clima i a altre factors abiòtics del seu ecosistema. Les espècies tenen uns límits sobretot en la temperatura i quan es superen aquests límits perquè les condicions del medi canvien, no poden sobreviure i els que ho fan és a causa de la variabilitat.Hàbitat: és l’ambient on viu una determinada població o espècie, un espai que reuneix les condicions necessàries perquè els individus puguin viure-hi i reproduir-s’hi.
El nínxol ecològic d’una espècie fa referència al rol ecològic que aquella espècie té dins de la seva comunitat i depèn del tipus de recursos que explota per sobreviure i de com i on ho fa. El nínxol és la professió i l’hàbitatel domicili.


METABOLISME: Conjunt de reaccions i processos fisicoquímics que es produeixen a les cèl·lules dels ésser vius.

Catabolisme: Substàncies complexes que es trenquen els enllaços mitjançant reaccions químiques amb trencaments que produeixen energia.

Anabolisme: És un procés de “construcció”. Hi ha molècules senzilles, com per exemple, aminoàcids que mitjançant energia formensubstàncies complexes com proteïnes, glúcids i lípids, necessàries per construir cèl·lules i teixits..

NUTRICIÓ AUTÒTROFA
Es produeix en les cèl·lules vegetals (plantes) que contenen cloroplasts durant el dia (anabòlica).
Primer es produeix una reacció anabòlica mitjançant l’energia solar, és a dir, la fotosíntesi. Per tal de realitzar aquest procés necessitem H2O, sals minerals i CO2 i quanho tinc tot comença a reaccionar, si falta algun d’aquest no es possible realitzar els procés. Fent això obtindrem compostos més complexos, matèria orgànica, només de dia.
En els mitocondris es produeix una reacció catabòlica tant de nit com de dia. Absorbeix O2i treu aigua, per tant obtenim energia.
NUTRICIÓ HETERÒTROFA
Es produeix en els animals, han d’ingerir altres organismes per obtenir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Transformaci N De Materia Y Energ A En Los Ecosistemas
  • La Transformaci N
  • Mecanismes de transformació
  • Ecosistemas
  • Ecosistemas
  • Ecosistema
  • Ecosistemas
  • Ecosistemas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS