Un Aula Diferent

Páginas: 7 (1747 palabras) Publicado: 27 de abril de 2012
UN AULA DIFERENT
L’AULA OBERTA DE L’IES LA SERRETA

1. SITUACIÓ DE PARTIDA

2. OBJECTIUS

3. RECURSOS

4. ORGANITZACIÓ

5. PLANTEJAMENTS DIDACTICS I PROJECTES

6. RESULTATS I CONCLUSSIONS

1. SITUACIÓ DE PARTIDA

La història del nostre centre s’inicia amb el canvi de sistema educatiu que va suposar la LOGSE i els nous reptes que va plantejar la sevaimplantació. La prolongació de l’escolarització obligatòria fins als setze anys posava des del seu inici al “tractament de la diversitat” en el centre de la pràctica educativa: crèdits variables, programacions diversificades, grups de reforç, desdoblaments,... eren mesures que intentaven gestionar les diferents situacions i necessitats d’aprenentatge que es trobaven dins de l’aula. Malgrat aquestesmesures, es va veure que hi havia una part de l’alumnat que requeria una atenció especial. Un alumnat que anteriorment es trobaven ben aviat exclòs del sistema educatiu ara havien d’allargar la seva escolarització fins als setze anys. Aquests alumnes, amb un difícil encaix a l’aula ordinària per diverses raons: greus retards d’aprenentatge, problemes de conducta, necessitats educatives especials, riscd’exclusió social, desmotivació, etc. requerien estratègies metodològiques i organitzatives diferenciades de les de l’aula ordinària.
Amb l’objectiu de donar resposta a aquesta situació va néixer, ara fa dotze cursos, l’Aula Oberta del nostre Centre. Des del principi es va apostar per uns eixos fonamentals que marcarien la nostra trajectòria:
* No volíem que aquest recurs es convertís en unespai aïllat de la dinàmica general del Centre, en un “ghetto”. Els nostres alumnes realitzen una part de la seva escolarització juntament amb els seus companys de tutoria, i una altra part a l’Aula Oberta.
* Aquests alumnes s‘havien d’avaluar en funció de les adaptacions curriculars programades i havien de poder obtenir el graduat en ESO en funció del seu aprofitament i assoliment delsobjectius proposats.
* L’alumnat s’ha de comprometre fermament en el compliment dels objectius proposats per poder gaudir d’aquest recurs.

2. OBJECTIUS
Els objectius generals proposats a l’Aula Oberta es poden resumir en:
* Desenvolupar les competències bàsiques: comprensió i expressió orals i escrites, agilitat en el càlcul i en la resolució de problemes, coneixements essencials delsàmbits social i científic i autonomia en el treball escolar.
* Establir relacions personals positives, procurant incrementar el nivell d’autoestima, la motivació pels aprenentatges i les expectatives de futur de l’alumnat.
* Sentir el centre com un espai propi i acollidor en el qual tenen un lloc, poden fer aportacions i demostrar les pròpies habilitats de maneres diverses.
* Desenvoluparhabilitats per a la inserció escolar, social i laboral.
* Assolir els aprenentatges necessaris per obtenir el graduat en educació secundària.

3. RECURSOS
Des d’un inici el nostre Centre ha apostat per aquest recurs i ha considerat que era important que comptés amb els recursos necessaris per funcionar adequadament.
L’aula Oberta compta amb un aula pròpia de prop de 100 m2 amb tresespais diferenciats:
* Un espai dedicat al treball més acadèmic i col·lectiu: lectura, treball sistemàtic de reforç de les diferents matèries, tutories col·lectives, etc.
* Un espai amb 10 ordinadors, una impressora i un canó de projecció per treballar les diferents matèries amb els recursos TIC adequats.
* Un espai de Taller amb bancs de treball i eines adients per desenvolupar elsdiferents projectes que els alumnes desenvolupen al llarg del curs.
Es tracta, doncs d’una de les aules millor dotades de d’Institut per tal de que aquest alumnat es senti el millor acollit possible.
Respecte als recursos de professorat, el centre destina 38 hores. Hi ha dos professors de referència que assumeixen la tutoria compartida d’aquests alumnes amb el seu tutor del grup classe que hi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Diferencia Entre Didactica Y Psicologia En El Aula
  • ¨Los alumnos en en aula saludable y ¨la enseñanza no se diferencia tanto de la vida¨ en aula diversificada
  • ¿Es posible conciliar diferentes etnias en un aula
  • Aulas
  • En el aula
  • Aula
  • Aulas
  • Las Aulas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS