Un mundo feliz/ Un món feliç

Páginas: 7 (1749 palabras) Publicado: 27 de abril de 2013
Un món feliç
d’Aldous Huxley.

INTRODUCCIÓ sobre l’autor:
Aldous Huxley va ser un escriptor britànic nascut l’any 1894 a Surrey (Anglaterra) que va escriure durant el segle XX nombroses novel·les com l’illa, Contrapunt o les portes de la percepció.
La temàtica de les seues obres comprén un àmbit social on tracta l’organització de la societat i lesideologies, i temes psicològics o espirituals. A més les seues obres tracten sovint de mons ficticis o futuristes.
Aldous Huxley va morir als Estats Units l’any 1963 amb 63 anys.


UN MÓN FELIÇ:
Aquesta obra va ser publicada l’any 1932 amb el nom original de Brave New World. Aldous tenia doncs 38 anys.

Huxley escrigué l’obra en el període entre la fi de Primera Guerra Mundial i l’inici de la SegonaGuerra Mundial. Aquesta etapa del segle XX es representa amb una imatge d’una Europa empobrida i morta de fam com a conseqüència de la guerra. A més, açò era acompanyat per un augment dels nacionalismes i de les tensions entre els països com França, Alemanya i Itàlia que perduraven en el temps des del Tractat de Versalles (on Alemanya era humiliada com a perdedora) .
El moviment obrer tambéestava en augment, sobretot inspirat per l’èxit de la revolució soviètica a Rússia (1917-18). Els comunistes alemanys i italians ja tenien molta força i com a conseqüència apareixen els feixismes que són recolzats pels rics que veuen perillar la seua riquesa. Serà el cas de Mussolini (1922) que pren el poder absolut d’Itàlia i instaura un règim totalitari.

L’autor va viatjar a l’Itàlia de Mussoliniabans d’escriure l’obra, cosa que segurament li influencià notablement. No obstant quan va ser produït aquest llibre ni Hitler ni Stalin havien entrat oficialment en escena (per així dir-ho) fent els seus respectius règims de terror.

Bé, el meu treball consistirà en intentar trobar relacions entre la famosa obra de Huxley i els totalitarismes.

Un món feliç ens presenta un món modern ifuturista on les persones naixen artificialment en provetes i de forma totalment controlada sense necessitat de ventres materns, és a dir, una espècie de producció en cadena d’éssers vius a grans fàbriques o laboratoris. La tecnologia ha avançat tant que es poden determinar les condicions en les quals els fetus es desenvolupen. Açò deriva a que segons com es condiciona l’embrió, donarà lloc a un humàd’una classe social determinada. Hi ha cinc classes d’humans: els Alfa, els Beta, els Gamma, els Delta i els Epsilon, de forma que els Alfa són generalment més intel·ligents i tenen millor físic que tots els altres, i els Epsilon són pel contrari els menys intel·ligents... (és a dir van de major a menor en grau d’intel·ligència i bellesa).

Però no sols la intel·ligència... cada tipus d’embrió escondicionat per exercir un treball determinat quan siga major i perquè encara que siga duríssim, ser feliç fent-lo. Açò s’aconsegueix mitjançant la imitació de les condicions laborals quan s’esta formant l’humà i també des de que naix el xiquet/xiqueta educant-lo amb aquesta idea... (ho veurem més avant).
I per supost, el treball dels Alfa no té res a veure amb el treball dels Epsilons...
Açò ésuna de les raons per les quals es diu Un món feliç. Tots són feliços encara que siguen uns obrers desgraciats i cap es queixa ni vol arribar a tindre un altre ofici o ser Alfes perquè ells gaudeixen del que fan. A més quan acaben de treballar totes les persones poden prendre una droga anomenada SOMA que els lleva qualsevol mal en la consciència.
Per tant, els de les classes baixes no intentenprendre el poder per canviar les coses, simplement deixen el món ``bé´´ com està. I com està el món governat? Doncs per els Alfes, un grup minoritari de gent i que teòricament es superior a la resta en facultats...
La pròpia societat al contrari de la nostra actual, té una concepció antiigualitària de per si. Com el que defenen alguns totalitarismes feixistes.
Açò traslladat a la vida real...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Un mon feliç
  • Un Mundo Feliz
  • Un mundo feliz
  • Un mundo feliz
  • Un Mundo Feliz
  • Un Mundo Feliz
  • un mundo feliz
  • Un mundo feliz

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS