Yes we can

Páginas: 6 (1482 palabras) Publicado: 23 de abril de 2013
Vinyes verdes vora el mar

Vinyes verdes vora el mar,
ara que el vent no remuga,
us feu més verdes i encara
teniu la fulla poruga,
vinyes verdes vora el mar.
[5]
Vinyes verdes del coster,
sou més fines que la userda.
Verd vora el blau mariner,
vinyes amb la fruita verda,
vinyes verdes del coster.
[10]
Vinyes verdes, dolç repòs,
vora la vela que passa;
cap al mar vincleu el cossense decantar-vos massa,
vinyes verdes, dolç repòs.
[15]
Vinyes verdes, soledat
del verd en l'hora calenta.
Raïm i cep retallat
damunt la terra lluenta;
vinyes verdes, soledat.
[20]
Vinyes que dieu adéu
al llagut i a la gavina,
i al fi serrellet de neu
que ara neix i que ara fina...
Vinyes que dieu adéu!
[25]
Vinyes verdes del meu cor...
Dins del cep s'adorm la tarda,
raïm negre,pàmpol d'or,
aigua, penyal i basarda.
Vinyes verdes del meu cor...
[30]
Vinyes verdes vora el mar,
verdes a punta de dia,
verd suau cap al tard...
Feu-nos sempre companyia,
vinyes verdes vora el mar!
[35]


Josep Maria de Sagarra


Va néixer a Barcelona el 1894, en una família de la noblesa catalana. Molt aviat va voler ser escriptor i als 18 anys va guanyar un premi de poesia enels Jocs Florals. Es va dedicar de ple al periodisme, a la literatura i a la traducció, especialment al teatre i a la poesia. Va col•laborar amb assiduïtat en la premsa, sobretot en La Publicitat i Mirador. Part de la seva poesia s'inspirava en cançoners populars i en antigues llegendes molt conegudes, el que el va convertir en un poeta molt popular que, en molts aspectes, va ocupar el lloc quehavien deixat buit Frederic Soler, Verdaguer, Guimerà o Maragall. Va morir a Barcelona l'any 1961.

El poema a analitzar forma part del llibre Cançons de rem i de vela. Inspirat pels paratges de la Costa Brava amb l'ajuda d'una invitació de Josep Pla a la seva masía. Publicat al 1923, és un dels poemaris més rellevants i més populars de Josep M. de Sagarra i de la poesia catalana de postguerra.
Eltema principal del poema és el cicle de la vida d'unes vinyes, desde que neix el verd en ses fulles, fins a la collita del seu fruit, el raïm, juntament amb la remor del mar que l'acompanya.
El temps del poema és el de les estacions de primavera i estiu, desde que madura el fruit fins que és época de collita. El seu espai és de condició real tot i que molt reduït, doncs només es desenvolupa en laterra de la qual les vinyes hi són plantades, tot això, al costat del mar que suavitza amb la remor la soledat de la vinya.

El poema es pot dividir en dues parts: la primera que engloba les tres primeres estrofes i la segona de les quatre darreres.
En la primera part, el poema descriu les vinyes tal com són en la primavera. Regne el verd en les fulles de les vinyes amb el mar de companyia ineixen els primers fruits, verds també. En la segona part el fruit madura, fins que és hora de la collita i el raïm se l'hi extreu de les branques.

El poeta intenta aconseguir del poema una descripció de les vinyes, essent obniscient e intentant fer del poema un text descriptiu amb un vocabulari ric d'adjectius, verosímil i directe.

És un poema octosílab amb rima consonant amb una estructuramètrica pròpia de Sagarra: 8a-8b-8c-8b-8a/8d-8e-8d-8e-8d/8f-8g-8f-8g-8f/8h-8i-8h-8i-8h/8j-8k-8j-8k-8j/8l-8m-8l-8m-8l/8a-8n-8a-8n-8a.

Apareix molt el recurs de l'elisió en el versos en que apareix: "vinyes verdes vora el mar". Una part d'aquest mateix vers, calificat en un recurs semàntic, fa la funció d'anàfora, ja que es repeteix en cada començament i acabament: "vinyes verdes" (excepte enuna estrofa que només repeteix "vinyes"). Hi ha diversos epítets com:" blau mariner"(vers 8) i "dolç repós"(vers 11). També hi ha una enumeració en la sisena estrofa: "raïm negre, pàmpol d'or, aigua, penyal i besarda"(vers 28 i 29).

El poeta, de la mà de Josep Pla, descobreix els maravillosos paratges de la Costa Brava. Entre aquests paratges, el poeta es fixa amb unes vinyes que neixen a prop...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Yes, we can
  • Analisis "yes we can"
  • Yes we can
  • Yes we can
  • Can we stop using petrolium
  • Together we can do so much
  • We Can Felll
  • We Can Dance

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS