pac 2 dificultats de matemàtiques

Páginas: 13 (3079 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2013
1) Analitzeu quines dificultats presenta l´alumna i els processos que poden explicar-les.
                             
Podríem dir que les dificultats de l’Alba es troben a tres nivells pel que fa al recompte:
a)     En el coneixement conceptual del recompte: En aquest cas l’alumna porta escolaritzada al centre des de P-5 i des d’aquell temps es treballa amb ella dins i fora de l’aula, pertant la seva dificultat en l’aprenentatge de les matemàtiques és un fet existent des de fa temps. El recompte és una tasca cognitivament complicada en edats preescolars però a l’edat de 5 anys aquesta tècnica ja ha d’estar dominada. R.Gelman i C.R Gallistell (1978) van establir una sèrie de principis conceptuals del recompte bàsics per arribar al comptatge. Cal buscar aquí les arrels de ladificultat de l’alumna.
b)    Procedimentalment: L’Alba no té un domini procedimental correcte del recompte (errors en aplicar la mecànica de les operacions, errors en canvis de desenes...). Seria interessant treballar amb ella per descobrir quin tipus d’estratègia utilitza en el recompte tant de les sumes com de les restes ja que és molt possible que les estratègies que ella fa servir siguin menysmadures que les que caldria esperar per l’edat (encara compta amb els dits, fet que ens indica que possiblement estigui fent servir una estratègia poc madura). Tot i que a la PAC no es comenta, suposem que el temps d’execució de l’Alba deu ser més lent que el de la resta de grup – classe (dispersió en el càlcul mental, com que no pot seguir el ritme es perd), cosa que també seria un indicador dedificultats en aquest nivell.
c)     En la recuperació de fets: En aquest cas l’Alba només té emmagatzemats uns pocs fets en la seva memòria (sembla que tingui problemes de memòria en la recuperació dels números) per tant això seria un dèficit relacionat amb la disponibilitat de recursos en la memòria de treball. D’altra banda, podria ser que no es mencionés a la PAC el temps de resposta de l’alumnaperquè no és un temps de resposta sistemàtic, característica de dificultats en aquest nivell. Pel que fa a les representacions atípiques, podríem dir que serien representacions no freqüents en el recompte o errors no sistemàtics (a vegades es confon en fer operacions amb desenes, centenes... tot i que n’entén el concepte).
Un altre aspecte a destacar respecte les dificultats de l’alumna és el fetque confongui números amb simetria semblant o els errors que comet en el dictat de nombres. Respecte aquest fet, recomanem una visita l’oculista per descartar qualsevol problema en la visió. En el cas que la seva visió estigui funcionant correctament podríem suggerir altres tipus de proves per descartar altres dificultats afegides com per exemple una dislèxia.
Pel que fa a les dificultats deresolució dels problemes, veiem que té dificultats tant des del punt de vista logicomatemàtic com des del punt de vista lingüístic.
Des del punt de vista logicomatemàtic, observem dificultats com ara en el problema de la prestatgeria i els contes, que seria un problema de combinació nivell 2 i que l’alumna no pot resoldre ja que no pot fer cap acció per crear un conjunt sense tenir en compte altreselements de l’enunciat (els contes de la cosina).

El problema de les pomes seria de canvi nivell 3 i l’Alba no el pot resoldre ja que ha d’establir una relació part – tot a altres relacions ja presents. Aquest seria un dels problemes més complicats de resoldre per als infants degut a la seva inconsistència i donades les seves dificultats no és un problema adequat per ella en aquests moments.Des del punt de vista lingüístic una de les dificultats observades són degudes a que l’enunciat del problema hi apareixen paraules que indiquen un tipus d’operació (més à suma) però en realitat l’operació que ha de realitzar és una resta (Quant euros més té la Coral que la Martina?).

El problema dels llapis l’hauria de poder resoldre ja que és un problema del tipus de canvi de nivell 1. És...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pac 1 Matematiques multimedia II
  • pac 2
  • pac 2
  • PAC 2
  • PAC 2
  • Pac 2
  • PAC 2
  • Pac 2

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS