Tirant

Páginas: 5 (1026 palabras) Publicado: 12 de enero de 2011
TIRANT LO BLANCH
Tirant lo Blanch es obra de Joanot Martorell.
Joanot Martorell va nàixer a 1405 i va morir a 1465. El seu pare va ser recaptador d’impostos, pertanyia a una família de funcionaris al servei del suc de Gandia.
Se sembla que va haver un temps que van perdre el favor reial i van haver de vendre algunes possessions que tenien. A 1435 va morir el seu pare i a partir d’aquesta dadala situació de la seua família encara va ser pitjor.
Joanot tenia dos germanes: Damiaca e Isabel. Damiaca es va casar amb Joanot de Monpalau e Isabel amb Ausiàs March.
Com en aquella època els matrimonis eren un fet establert hi havia sempre una qüestió a resoldre, la dot, que son els diners que havien de pagar. Va haver entre Joanot i Joan de Mompalau algunes disputes.
Per tal de solucionaraquesta situació econòmica Joanot sen va anar a Anglaterra on es va armar cavaller i allà sembla que va conèixer el llibre de cavalleries més important d’aquest moment a Anglaterra que és deia Guillem de Vanoic de l’autor Guy de Warwicke.
Sembla que aquest llibre el va traduir Joanot Martorell de l’anglès al català. Després de tot torna a la seua terra arruïnat.
Cap al 1450 comença a escriureel Tirant lo Blanch i li va demanar diners al seu veí, Martí Joan de Galba.
Aquest li va donar 100 monedes d’or pel manuscrit del Tirant lo Blanch i cap al 1490 Marti Joan de Galba va traure a la llum el Tirant. Es creu que aquest va incloure alguns capítols per retocar el Tirant.
El gènere del Tirant lo Blanch es novel•la cavalleresca.

Per entendre la novel•la cavalleresca hem de tindrepresent la situació del S. XV que hem es veu en el mon que reflecteixen els llibres de cavalleries una visió massa idealitzada.
Hem de tindre present que la cavalleria al Tirant te el seu origen en Ramon Llull, llibre de l’ordre de Cavalleria (LOC).
Ramon Llull te una visió dels cavallers que han de lluitar per la defensa de la fe.
Els cavallers també diu Llull que tenen que mantenir la terraperquè així les terres no es destrueixen tan fàcilment. També deuen els desvalguts i perseguir les males persones.
Llull diu que també tenen que mantenir viudes, orfes al servei de destruir mals homes. Demes tenen que mantenir i defensar al senyor de la Terra.
Algunes qualitats dels cavallers es que han de ser intel•ligents, lleials, que siguen de bon llinatge, forts i nobles de cor. Han de tenirmesura i força.
També en el llibre d’ordre de cavalleria hi a altres fragments que podem relacionar amb el Tirant:
Martorell al inici del llibre diu que es proposa salvar de l’oblit les bones obres que fan els cavallers, aquest propòsit es també a l’estil que fa l’historia, vol recordar a les persones quan moren. El cavaller es fa sempre etern, perdura el seu nom, la seua fama i el seu honor.
Finsel capítol 28 no apareix Tirant a la novel•la. En aquestos 27 capítols es compta l’historia d’un vell cavaller que renuncia al món per fer vida contemplativa, aquest es Guillem de Baroi.
Tenia influencies de Llull i aquest personatge esta extret de l’obra e Guy Warwicke i el va identificar amb l’ermita vell que apareix al llibre de l’ordre de cavalleria de Llull.

Tirant es un personatge quenaix de la figura de Roger de Flor, que era un almirant al servei de Jaume II a la crònica de Ramon Muntaner. La semblança es clara Roger de Flor es cridat per l’emperador de Vizanci per a que l’ajuden en les batalles, es entregat en matrimoni a la neboda de l’emperador. Aquest personatge aconsegueix el títol de Megaduc i li se donen algunes propietats sobretot les ciutats d’Atenes i Neopatria.
ATirant també el sol•licita l’emperador de Constantinoble per a que participen en batalles. Tirant esta molt mal vist perquè es un cavaller que be de lluny i aconsegueix el títol de César de l’imperi grec i se li dona Adrianòpolis.
Tirant acudeix tot i haver sentit la fama de la filla de l’emperador, Carmesina, i quan veu a aquesta, ell s’enamora pels ulls i també arriba a sentir l’amor com...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tirant
  • Tirant
  • tirant
  • Tirant
  • tirant
  • tirant
  • Tirant
  • TIRANT

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS