Altra zeus a pergam

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (290 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 4 de noviembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
Mateu Figueras Mundo

ALTAR DE ZEUS A PÈRGAM

Títol: altar de Zeus
Autor: desconegut
Cronología: 180-160 a.C.
Tipologia: altar.
Material: marbre.
Estil:grec hel·lenístic.
Localització: Pergamonmuseum

Context

Va ser construït per ordre del rei Èumenes II per commemorar les seves victories bèl·liques a Bitina.
És considerat l’altarmés gran de l’antiguitat.

Descripció formal

Constava d’un podi de planta quadrangular de 7 m d’alçada, sobre el qual s’erigia una columnata jònica amb entaulament i coberta plana,que a la façana oest adquiriaforma de “U” i deixava al mig una escalinata, que a la part baixa envoltava el podi, conduïa a un pati interior tancat on hi havia l’altar dels sacrificis aldéu.
Les parets exteriors estaven decorades amb un fris continu.
Els personatges conservats en fris se’ls hi pot veure com exhibiesen actituds violentes.

Entorn i integracióurbanística

L’altar de Zeus estava construït a la part superior de l’Acroploi de Pèrgam sobre una terrasa, la façana principal es conserva a Pergamonmuseum.

Funció, contigut i significatL’altar de Zeus està decorat amb dos frisos: un d’interior sota el pòrtic, dedicat al presumpte fundador del llinatge atàlida i un altre d’exterior de gairebé 200 m i que presenta lalluita dels déus olímpics.
La selecció d’aquesta temática és normal, perquè té la finalitat d’associar la victoria del poble atàlida sobre els bàrbars gàlates.

Models i influènciesL’altar de Zeus a Pèrgam presenta una particularitat: presenta un podi enorme, que eleva el fris escultòric, i una escalinata monumental que, en certa manera va prendre model l’altar deZeus a Olímpia.
L’aparició per primera vegada de paisatge de fons al fris de Tèlef i el model narratiu de les escenes fan d’aquests frisos un precedent clar de la columna Trajana.
tracking img