Catalunya

Páginas: 2 (293 palabras) Publicado: 24 de abril de 2011
EL SECTOR PÚBLIC CENTRAL A CATALUNYA

El sector públic central té una incidència directa molt forta a Catalunya. La política fiscal i les polítiques de despeses són lesque expliquen, principalment, les repercussions financeres que té Catalunya. Com ara veurem, dins la despesa la inversió juga un paper important en l’economia catalana.ESTRUCTURA D’INGRESSOS I PRESSIÓ FISCAL
Segons les dades de l’Agencia Estatal de l’Administració Tributaria (AEAT), la recaptació dels tributs estatals a Catalunya l’any2005 ha estat de 32.959,3 MEUR, per tant, suposa 1.712 euros per habitant, i el 18,2 % del PIB català.
Si estudiem el pes de cada tipus d’impost, veiem que els impostosindirectes tenen un pes específic major que els directes, concretament un 55,3% i el 44,3% del total d’ingressos recaptats, respectivament. L’IVA és la figura tributaria querecapta un volum més gran d’ingrés, ja que representa un 37,9% del total ( a Catalunya), i un 25% del total recaptat en el conjunt de Comunitats Autònomes . En segon lloctrobem l’IRPF que representa el 35% del total, i un 21,7% sobre els territoris de l’AEAT. I en tercer lloc més important hi ha l’impost de Societats, que representa el 19,5%del total, i el 19,7% sobre les altres comunitats. Així doncs, aquests 3 impostos són fonamentals ja que representen més del 92% del total recaptat a Catalunya.
Aquestesfigures tributaries però, han anat variant al llarg del temps. De fet, l’IRPF va ser La figura més important fins l’any 2000, quan es superada per l’IVA. Els anys 2001 i2002 es torna a imposar més, però a partir de 2003 té una tendència a la baixa. Conseqüentment, l’IVA passa a ser l’impost que genera més recursos tributaris a Catalunya.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalunya
  • Catalunya
  • L'independéncia de Catalunya.
  • Aus De Catalunya
  • independencia de catalunya
  • origenes de catalunya
  • La Industria A Catalunya.
  • Modernisme a Catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS