Clima

Páginas: 2 (406 palabras) Publicado: 6 de enero de 2012
CLIMA DE LA COMARCA

La comarca del Bages, amb una superficie de 1.299,1 km2 té un clima mediterrani continental. La pluviositat és bastant regular: hi cauen aproximadament entre 500 i 700 litresper metre quadrat, a l'any, si bé a les zones de montanya, no gaire elevades, s'arriben a valors un xic superiors.
Tant en les depressions com en els altiplans les pluges de la primavera i la tardorsolen ésser produedes pel front polar, format entre Groenlandia i Islandia, que és una massa d'aire polar maritim que en trobar-se amb l'aire subtropical tambe maritim obligua a ascendir a aquestúltim produint-se pluges abundans i suaus.
A vegades, generalment a la tardor, el mecanisme de pluges pot ésser degut al contacte entre les masses d'aire humit del Mediterrani i la masa d'aire fred delnort que provoca pluges abundants i catastròfiques. En els mesos d'estiu les pluges solen ésser degudes a fenòmens de convecció: degut al fort calentament de la terra s'originen cèl·lules convectives,les pluges, en aquests cassos, solen ésser de tipus tempestuos, de poca durado i generalment de poca estensió.
Hi són freqüents les gelades, una mica fortes, però la neu no hi cau amb freqüència.Quant a les temperatures maximes, són molt elevades a l'estiu donant lloc a dies clars i assoleiats, però encara es nota una mica la presència de la Mediterrània, per la qual cosa, malgrat lacontinentalitat de la comarca, els valors no són tan elevats com els que s'enregistren a l'interior de les comarques lleidetanes. En la depresió la temperatura és d'uns 14,4 graus, amb una oscil·lació termicad'uns 21 graus entre el mes de juriol (el mès calent) i el desembre (el més fred).
Els trets més característics dels plans i serralades bagenques són fenòmens d'inversió de temperatures que esprodueixen durant els messos d'hivern quan sota l'aire polar marítim donen lloc a temperatures més baixes als fons dels plans, ocupats per l'aire fred i pesat, que a les vessants, ocupades per masses...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El clima
  • Clima
  • El Clima
  • Clima
  • climas
  • clima
  • El Clima
  • Clima

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS