Comprensión y motivación

Páginas: 5 (1160 palabras) Publicado: 19 de marzo de 2013
COMPRENSIÓ I MOTIVACIÓ
Relacionat amb l’aprenentatge escolar

Ambdós són aspectes constants en el desenvolupament de l’individu, que no desapareixen en el temps, sinó que sempre estan vigents a les nostres vides.

Gran part del nostre temps el passem adquirint informació mitjançant la lectura i la comprensió de textos. Per poder dur a terme aquests processos posem en marxa l’atenció, lamemòria i el raonament.

És probable que els textos tinguin una estructura complicada d’entendre, aquest seria un motiu força comú pel qual es poden detectar certes dificultats a l’hora de comprendre un text. Es poden analitzar de diverses formes, per la vessant cognitiva, i per altra banda, la social, l’afectiva o motivacional. És evident que els aspectes cognitius no poden romandre al margedels altres.

L’aprenentatge intencional i l’aprenentatge incidental:

Com indica el nom, l’aprenentatge es produeix quan la persona té la intenció d’aprendre, i en el segon cas, malauradament no existeix aquesta intenció.

Aparentment, pot semblar que l’aprenentatge intencional pot donar millors resultats que l’incidental, però les investigacions ens indiquen que depèn del tipus deprocessament que realitzi la persona. Per exemple, si la pràctica és escassa i casual, i s’afavoreix la comprensió, els resultats de l’aprenentatge seran molt millors.

Un altre exemple proper, seria el poc rendiment que obtenen els professors després d’explicar algun tema molt lògic i exhaustiu. És significatiu pel mestre, però per a l’alumne no, comparat amb la gran eficàcia que tenen les activitatsesporàdiques dels alumnes en els seus jocs. En el primer cas, sí que existeix una intenció d’ensenyar mentre que en el segon cas no. Tot i així, els resultats de l’activitat incidental semblen tenir molta més eficàcia.

En conclusió, l’aprenentatge hauria de basar-se en la comprensió. Des del punt de vista de la pràctica educativa, no només es tracta d’adquirir coneixements, sinó el seumanteniment, automatització i generalització a un conjunt molt ampli de situacions.

Processos cognitius:
Començarem des d’una posició interactiva segons la qual la comprensió d’un text és un resultat tant de les característiques del propi text com de l’activitat cognitiva que la persona utilitza per a comprendre’l.

El contingut què uns i altres poden comprendre dels textos narratius és moltdiferent en temes de complexitat conceptual. La diferència principal és la quantitat de coneixement previ que és necessari per poder interpretar ambdós tipus de narracions, tot i que els processos bàsics siguin molt similars: en ambdós casos elaborem una representació del què hem llegit i realitzem una sèrie d’inferències sobre els agents, les seves intencions, plans, etc.

NO MOTIVACIÓ = NORENDIMENT

Sense motivació les persones no realitzaríem cap treball adequadament; no només el d’aprendre un determinat concepte, sinó el d’activar les estratègies que ens permeten resoldre problemes similars als apresos anteriorment.

Forma part d’una característica interna de les persones, tot i així, no és del tot cert, ja que totes les persones posseïm un potencial motivador. La diferència estrebaconcretament en l’estil motivacional que tenim.

Per tant, existeixen diferents tipus d’expectatives i recompenses que, alhora tindran efectes diferenciats. En aquest sentit és important no només utilitzar recompenses externes per intentar canviar els resultats de l’aprenentatge, sinó que també missatges dirigits a canviar, dintre de les seves possibilitats, l’estil motivacional dels nens inenes que haurien d’aprendre una tasca.

Les teories actuals de la motivació postulen tres tipus de necessitats fonamentals: poder, afiliació i assoliment. L’ intensitat de cada una d’aquestes varia d’unes persones a altres, segons les seves experiències socials i culturals, creant així estats motivacionals molt diferents. És a dir, tots els éssers humans tendim, en major o menor mesura, a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Falta De Motivación Y Comprensión Por La Lectura
  • Influencia de la motivación en la comprension lectora de los niños
  • Comprensión.
  • Comprension
  • La Comprension
  • Comprension
  • Comprension
  • Comprensiones

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS