Derecho romano

Páginas: 3 (523 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2013
 Assignatura: Dert Roma
Maria
1rB Dret



Textos de dret privat romà I
Els textos provenen, en general, de la antologia de B. Kübler, Lesebuch des römischen Rechts3 (Leipzig, Erlangen1925). Si no es diu altra cosa, la traducció dels fragments del Corpus Iuris de Justinià és la de I. García del Corral, Cuerpo del Derecho civil romano (Barcelona 1889-1898). La tradució de lesInstitucions de Gai és la de la primera edició espanyola d’aquesta font de 1845. La traducció de les Regles d’Ulpià és la de F. Hernández Tejero (1946).

Bloc 1: Inici i extinció de la personalitat.

b) Ulp.D. 25,4,1,1 (24 ed.)
Partus antequam edatur, mulieris portio est vel viscerum
Porque el parto, antes de que se de a luz, es parte de la mujer o de sus entrañas





Per poder entendre aquesttext em de fer referència a què entenien els romans per naixement. Per que una persona es considerés nascuda el naixement havia de ser efectiu, és a dir, despreniment total del claustre matern, elnaixement tenia que ser amb vida (és sabia si el bebè cridava) i tenia que ser amb forma humana. Per una altra part, també em de saber que en la família romana varies persones (no necessàriament ambvincle de sang) estan sotmeses a la potestat del paterfamilias (cap de família).
Aquest text intenta reflexa aquesta idea; no hi ha persona fins el naixement, per tant, l’embaràs forma part d’una partmés de la dona i un cop s’ha produït el naixement és el marit el que té la potestat del nounat. Aquest nou membre de la família també es trobarà sota la potestat del paterfamilia del pare ja que elnaixement efectiu de matrimoni vàlid suposa l’ingrés en la família i la subjecció a la potestat del paterfamilia.

f) Gai. D. 26,8,9 pr. (12 ed. prov.)

Aquest text informa sobre el contingut de latutela dels impúberes infantia maiores. Que al contrari que els infantes que no tenen capacitat d’obrar, els impúberes infantia maiores poden celebrar negocis jurídics que girin entorn a benefici...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • DERECHO ROMANO LAS FAMILIAS ROMANAS
  • Dioses Romanos Derecho Romano
  • Derecho romano
  • Derecho romano
  • Derecho romano
  • Derecho romano
  • Derecho romano
  • Derecho romano

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS