Educación infantil

Páginas: 14 (3384 palabras) Publicado: 23 de marzo de 2011
Treballem per la promoció de la salut.

Fem-ho, ara,

a l’escola.

En aquest annex recollim els setze articles que has treballat en els llibres de ciències naturals de Text durant el cicle superior de primària i et proposem unes activitats que pots fer a l’escola, en equip, amb els teus companys i companyes i l’ajuda d’un mestre o una mestra.

FES

ALUT S

132

Què
podem fer al’escola?
Els llamps: descàrregues elèctriques de més de 20.000 °C
Un llamp conté molta energia elèctrica. La temperatura a l’interior d’un llamp supera fàcilment els 20.000 graus centígrads. Aquesta xifra, elevadíssima, explica que els llamps que cauen a terra (no ho fan tots, alguns van d’un núvol a un altre o fins i tot d’una zona a una altra d’un mateix núvol) poden ocasionar incendis i víctimesmortals. Si mai et trobes en una tempesta a l’aire lliure i hi ha moltes descàrregues elèctriques, és a dir, molts llamps, no dubtis a protegir-te’n. Mira d’aixoplugar-te, però mai en llocs on hi hagi molt corrent d’aire ni a sota d’un arbre solitari. Desfés-te de tots els objectes metàl·lics que duguis a sobre i, en cas que estiguis en una zona ben oberta, estira’t a terra amb els braços i lescames separats del cos.

La maniobra de

Heimlich
La maniobra de Heimlich consisteix a expulsar de la tràquea un tros de menjar o algun objecte que l’obstrueixi, mitjançant la compressió brusca del pit, just per sota de l’estèrnum, efectuada des de darrere de l’afectat amb els dos braços encreuats davant d’ell. Aquesta compressió fa que s’expulsi l’aire que sempre queda als pulmons i arrosseguiel menjar o l’objecte que provoca l’ofec fins a l’exterior. Val a dir que els accidents causats per l’obstrucció de la laringe en nens i nenes menors d’un any i de la tràquea i els bronquis en els de la franja d'edat d’un a quatre anys són freqüents. Les mesures preventives per evitar ofegaments que funcionen millor són les que prohibeixen que els nens d’aquesta edat tinguin a l’abast objectes,principalment els esfèrics, de menys de 3 centímetres de diàmetre. També cal tenir molta cura amb la mida dels trossos de menjar que es donen als nens durant els àpats. Algunes escoles remarquen la cura especial que cal tenir amb els globus desinflats, ja que es poden empassar fins a la faringe, la laringe i fins i tot la tràquea, i poden provocar ofegaments. Però si falla la prevenció, cal saberque la maniobra de Heimlich és molt eficaç.

FES

SALUT

Representa a classe com hauries d’actuar en cas de trobar-te sota una tempesta amb gran component elèctric. Pots preparar una obra de teatre que faci evidents aquestes mesures preventives i representar-la a les altres classes de primària.

FES

SALUT

Practica la maniobra de Heimlich un cop l’any com a mínim. Consulta aquestes ialtres pàgines web per aprendre com actuar en funció de l’edat de la persona a qui s’ha de socórrer: www.nlm.nih.gov/medlineplus /spanish/ency/article/000047.htm#visualContent www.tuotromedico.com/temas/heimlich.htm

133

Què
Els objectes punxants
La manipulació d’objectes punxants ha d’estar supervisada; d’això, no n’hi ha cap dubte. En alguns casos és molt evident: un filaberquí elèctric ouna serra que s’utilitza en una classe de tecnologia, a secundària, ha d’estar sota el control directe del professor o la professora. Però què passa en els casos en què aquesta supervisió és més difícil? Supervisar totes les tisores massa punxegudes d’una aula de primària és possible. Però hi ha manera de controlar tots els llapis afilats? I tots els bolígrafs? Aquests estris tan necessaris per al’estudiant, que es fan servir cada dia, sovint causen accidents. Què pot passar quan un alumne aixeca el braç, en resposta a una pregunta de la mestra o del mestre, amb un llapis de punta ben afilada a la mà, just quan el noi o la noia que seu al seu darrere s’aixeca cap endavant per algun motiu? Aquesta situació ha passat més d’una vegada i sovint ha causat ferides importants a la cara de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Educación Infantil
  • Educacion Infantil
  • Educación Infantil
  • La educacion infantil
  • educación infantil
  • Educación Infantil
  • Educacion Infantil
  • Educacion Infantil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS