El dictat

Páginas: 22 (5278 palabras) Publicado: 15 de septiembre de 2010
L'EXPRESSIÓ ESCRITA:

“EL DICTAT”

[pic]

I N D I C E

1. Pautes metodològiques.

2. Abordar la correcció.

3. Regles ortogràfiques.

4. Formats de presentació.

5. Conclusions.

6. Exemples

7. Materials d'ortografia existents en el mercat.

8. Bibliografia.

9. Annex Selecció d'activitats1. PAUTES METODOLÒGIQUES

Un dels objectius primordials de l'Àrea de Llenguatge en l'educació primària és l'adquisició d'hàbits lectors i ortogràfics. És imprescindible, per a això, la coordinació i
l'esforç de tot el professorat en l'aplicació sistemàtica d'una metodologia adequada.

Hem d'actuar de manera que es mantingui una línia decontinuïtat en el procés d'aprenentatge de l'alumnat.

Per a això, farem insistència en:

- Fixar l'atenció a l'hora de llegir o escriure.

- Augmentar la comprensió lectora.

- Ampliar cada vegada més el vocabulari.

Com a conseqüència s'aconseguirà, progressivament, una correcta ortografia. Hem d'utilitzar exercicis i llenguatge adaptats a lescapacitats de l'alumnat en cada una de les etapes del procés educatiu.

Es parteix d'un coneixement ¨sensorial¨ (gràfic i visual), per això, l'alumnat haurà de veure sempre correctament escrits els vocables sobre els quals treballa, mai els col·locarem en la possibilitat de cometre errors, metodologia preventiva, d'aquesta manera aconseguirà que lapercepció sensorial de les paraules sigui sempre correcta.

Però no sols ens limitarem que percebin i escriguin correctament les paraules, sinó que li porti a la comprensió de significats i a la seva utilització correcta a través de la construcció de frases curtes integrades dins d'algun text. Així el vocabulari s’anirà estructurat i integrat amb l'ortografia.La motivació és un element imprescindible per a aconseguir que es fixi l'atenció. Per a això, l'element lúdic estarà present a través de jocs de paraules, sopes de lletres, endevinalles, mots encreuats,… suscitant l'interès dels escolars. En aquestes activitats utilitzarem aquelles paraules que compliquen les regles que s'estan estudiant i que després utilitzarem iaplicarem en els dictats.

L'activitat d'execució de dictats, ha de convertir-se en una ajuda eficaç que faciliti als escolars l'aprenentatge de l'ortografia. El que realment cal ensenyar és l'estratègia que segueixen les persones amb bona ortografia. No serveix de res fer exercicis si l'estratègia mental de l'alumnat és errònia. El més important és ensenyar un procés mental:

•Les persones que escriuen bé, quan volen escriure, busquen mentalment la imatge de la paraula i la veuen en la seva ment amb totes les lletres. L'escriptura es converteix en una “còpia” de la paraula que prèviament han emmagatzemat en la seva ment.

• Després, noten si la imatge que tenen de la paraula és el prou bona com per a escriure-la ambseguretat o amb dubtes.

• Escriuen la paraula.

Com partim que les paraules són imatges cal donar especial importància a una bona memòria visual. Encara que els sons poden donar-nos pistes de l'escriptura de les paraules, només a través de la imatge podem estar segurs de la seva correcta escriptura.
Com podríem saber, si no, que “avió” s'escriu sense hac i ambve baixa ?

Pautes en Educació Infantil

Ja en el primer curs del segon cicle d'educació Infantil (3 anys) es comença a practicar la memòria visual a través de pictogrames i bits de lectura, continuant fins a finalitzar el cicle.

L'objectiu general dels pictogrames és el desenvolupament de l'expressió oral. Amb ells, evitem la “paraula frase”, pròpia en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • guia dictatica de riesgo y desastre
  • Comentar de text Ausias March QUI NO ES TRIST DE MON DICTAT NO CUR

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS