El señor de las moscas

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 6 (1340 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 3 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
RESUM CATALÀ:

La literatura europea:
HENRIK IBSEN:

És un dels autors que més ha influit en el teatre contemporani. A l’obra Un enemic del poble, critica el materialismo de le burguesía i planteja el conflicte entre l’artista i la societat. La defensa de la llibertat individual, de la llibertat d’expresió i de la veritat són els temes bàsics de que tracta l’obra. Ibsen va tindre un granressó entre els modernistes catalans i esdevingué un model per a molts d’ells.
OBRA DE HENRIK IBSEN:
Un enemic del poble
Presenta un conflicte que manté actualment un gran interés.
Tracta sobre un metge que convoca al poble per explicar la seva situació. Les autoritats impedeixen que exposi la seva proposta i, aleshores, el doctor fa un discurs sobre les majories socials i el paper delsintel.lectuals.

EL MODERNISME:

El moviment de la renaixença, en el context del romanticisme i després de tres segles de decadència de la cultura catalana, va iniciar el procés de recuperació de la llengua i la literatura catalanes. Cap a les acaballes del segle XIX, una nova generació d’artistes, anomenats modernistes, fan un pas més enllà: volen apropar catalunya a Europa tot creant una culturacatalana que es projecti cap al futur des de la base de la cultura europea del moment.

QUÈ ÉS?
És un moviment artístic que es proposaa la renovació de totes les arts. (1893-1911)
QUÈ PRETÉN?
• Modernitzar la societat catalana, que viu ancorada en el passat.
• Transformar la cultura catalana, tradicional i regional, en una cultura moderna i nacional.
• Obrir la cultura catalana alsnous corrents europeus del moment.
• Sistematitzar la llengua per convertir-la en vehicle eficaç d’expressió.
COM ES DIFÓN?
A través de:
• Diaris i revistes com l’anevç, joventut i catalònia, que difonen les idees del moviment i les obres dels autors europeus.
• Les festes modernistes, on es realitzen activitats culturals que donen a coneixer corrents europeus i les produccionsautòctones.
COM ES DIVERSIFICA?
Cal distingir dues tendències:
• El regeneracionisme, és dels que tenen l’art com un instrument per canviar la societat; rebutgen el conservadorisme burgès i creuen que l’artista s’ha de comprometre a treballar per una renovació col.lectiva.
• L’esteticisme, són els que pensen que l’art no és un instrument a servei de res, sinó que té un valor per ellmateix. És l’art com a destí, valor suprem i l’art per l’art. Viuen només a la creació artística.
COM ES MANIFESTA EN LA LITERATURA?
• Poesia, És considerada la forma més pura de creació artística. Va rebre la influència de diversos corrents europeus de caràcter romàntic.
• Narrativa,planteja el conflicte entre individus idealistes i una societat que no els comprén. Temàtica rural.
•Teatre, renova l’escena catalana seguint els corrents europeus.

EL TEATRE MODERNISTA:

Les dues grans tendencies del modernisme van influir en els dramaturgs:
• Alguns van seguir els corrents esteticistes, centrant-se en l’oposició entre l’idealisme poètic de l’artista i la mediocritat de la realitat quotidiana.
• I d’altres més propoers als regeneracionistes, fan un teatre compromèsamb els canvis socials, d’acord amb el model de Henrik Ibsen.

JOAN PUIG I FERRETER:
Segueix els corrents de la denúncia social. L’obra aigües encantades, la més representativa d’aquest moviment, està inspirada en un enemic del poble.

LA NARRATIVA MODERNISTA:
Tracta bàsicament el tema de la relació entre l’individu i la societat. És una relació conflictiva en què l’individu, inquiet i ambideals, és incomprès i rebutjat per una societat enderredira que no accepta els canvis. De fet, és la tensió que viu l’intel.lectual modernista en relació amb la seva societat.
La temàtica rural és la que triomfa en la novel.la modernista, on la natura pren un cràcter tràgic: no es tracta d’un entorn amable i harmònic, sinó que apatreix, de manera simbòlica, cim una força destructora i cega que...
tracking img