Estudiante

Páginas: 2 (404 palabras) Publicado: 4 de septiembre de 2012
Oda Espanya

Context històric
La pèrdua colonial de Cuba i Filipines el 1898 posava fi a un consens i a una vertebració d'Espanya que havia estat qüestionat des de Catalunya, però també des desectors intel·lectuals espanyols que criticaven la visió opressora d'un estat basat en els record dels èxits imperials. Joaquín Costa, Pérez Galdós o Clarín formaven una generació de pensadors que amavaa Espanya i detestava l'espanyolisme, que demanava una europeïtzació i l'abandonament d'una visió caciquista de l'estat. En aquesta línia, Costa demanava "desinflar Sagunt, Numància i Lepant" enclara al·lusió a les històries èpiques reivindicades en pro d'una idea d'estat.
Els interessos mercantils de Catalunya a les Antilles havia contingut les ànsies separatistes iniciades a finals del segleXIX. Sense els negocis d'ultramar les tensions autonomistes prenen força amb una irritació contra Madrid a qui culpen del desastre per la seva tossuderia. Els propietaris catalans confien en elcatalanisme davant dels governs de la monarquia, un estat castellà, incompetent i antiquat que s'havia deixat arrabassar el mercat colonial.
Amb la pèrdua de les colònies, Espanya perd el seu discurscentralista a favor de les sensibilitats centrífugues i només li restarà l'us de la força per a mantenir quelcom que no podia per la via de "la grandesa de la pàtria".[1]

EL poema:
Maragall estavaforça implicat en els cercles intel·lectuals i culturals del moment i, tot i que no tenia cap vinculació política, va fer servir els seus escrits per a denunciar situacions d'injustícia. Maragall vaexpressar en aquest poema el seu repudi per l'Espanya oficial, una Espanya subdesenvolupada regida per una oligarquia agrària, oposada al progrés català originat pel catalanisme polític.

El poema té 3estrofes
1 part:
Escolta, Espanya -la veu d'un fill → El fill d´espanya representa catalunya,.El jo poètic s adreça a la seva mare(espanya) i li recrimina a espanya coses que justiica el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estudiante
  • Estudiante
  • Estudiante
  • Estudiante
  • El estudiante
  • Estudiante
  • Estudiante
  • Estudiante

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS