Historia

Páginas: 2 (392 palabras) Publicado: 7 de febrero de 2012
UNITAT 5. LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL.

CONCEPTES.

-Crisi del Marroc de 1905.
- Crisi internacional provocada per l’oferiment d’ajuda econòmica i militar del kàiser alemany Guillem II al sultàdel Marroc per evitar la creació d’un protectorat francès en aquest territori. Per resoldre el conflicte es va convocar el 1906 la conferència d’Algesires entre França, Alemanya, Gran Bretanya iEspanya i es va acordar crear al Marroc un protectorat franco-espanyol.

-Crisi del Marroc de 1911.
- Crisi internacional provocada per l’enviament de vaixells de guerra alemanys al port marroquíd’Agadir, amb l’excusa de protegir als súbdits alemanys que vivien a la zona, davant una revolta indígena. El motiu real era pressionar a França per aconseguir millores territorials. Finalment la crisi es varesoldre amb la retirada dels vaixells alemanys a canvi de l’oferiment per part de França d’augmentar els territoris de la colònia alemanya del Camerun.

-“El malalt d’Europa”.
- Nom que rebial’imperi Turc a principis del segle XX per la seva feblesa militar i la seva decadència política que va portar a els territoris que tenien els turcs en els Balcans.

- Irredentisme italià.
- Movimentnacionalista creat després de la unificació italiana que reclamava l’annexió al nou estat italià de les anomenades terres irredemptes (literalment significa terres no rescatades), territorislimítrofes a Itàlia, amb arguments lingüístics, culturals o històrics. Algunes de les terres que es reclamaven eren la costa Dàlmata, la península d’Ístria, la ciutat de Tríestre i Fiüme, en mansaustrohongareses.

-“Lusitània”.
- Transatlàntic britànic que transportava passatgers americans que va ser enfonsat per un submarí alemany el 1915. Aquesta va ser l’excusa per la qual els americans entrarenen combat a favor de la Triple entesa en l’any 1917, tot i que la causa principal va ser els forts interessos econòmics que tenia EUA en la victòria del França i Gran Bretanya, perquè així...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS