LA restauració borbònica

Páginas: 13 (3044 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2013
Apunts classe. L'època de la Restauració borbònica( 1875-1898) Tema 7 del llibre....

1. La Restauració borbònica (1874-1931).
- La preparació del retorn d'Alfons XII.
2. Bases del sistema de la Restauració.
- Un règim liberal conservador.
- La Constitució del 1876.
- El bipartidisme.
- El Partit Conservador.
- El Partit Liberal.
- El torn pacífic de partits.
- Oligarquia icaciquisme.
3. El regnat d'Alfons XII (1875-1885).
- El final de la Tercera Guerra Carlina.
- El final de la Guerra dels Deus Anys.
4. La regència de Maria Cristina (1885-1902).
- La crisi colonial del 1898.
- Les guerres colonials: Cuba i Filipines.
- La guerra hispanonord-americana.
- Les repercussions de la crisi.
5. L'oposició política al sistema de la Restauració.


......
Sistemacanovista
Nom del sistema creat per Antonio Cánovas del Castillo, el qual va organitzar un sistema monàrquic liberal, tot i que no democràtic, les bases del qual es van establir i consolidar durant el regnat d'Alfons XII i la regència de Maria Cristina. El seu objectiu era aconseguir l'estabilitat política integrant les diverses concepcions liberals en un projecte comú, sobre la base de la monarquia. Pera Cánovas, l'estabilitat del sistema passava per la col.laboració amb els liberals i  la millor manera d'aconseguir-la era integrant-los en el sistema a través d'un mecanisme d'alternança pacífica en el govern o torn de partits. El que es pretenia era que l'oposició política que acceptava la monarquia (oposició dinàstica) no hagués de recórrer a la força, militar o revolucionària, per arribar agovernar, com havia succeït des de 1836. Això es va reflectir en l'organització d'un sistema bipartidista, seguint el model britànic, i en l'aprovació d'una Constitució prou flexible com perquè pogués daptar-se als programes dels dos partits. El sistema es basava en l'establiment d'un sistema de partits, restringit de fet a dos (conservadors i liberals), que s'alternaven al poder i en la coacció imarginació de la vida política d'amplis sectors de les classes populars mitjançant el caciquisme.
Bipartidisme
Sistema de partits basat en l'existència de dues organitzacions polítiques o, en el cas d'existir-ne més, sistema en el qual només dues acaparen l'atenció de l'elector en l'escena política.
Partits dinàstics
Nom amb què es coneixien els dos partits polítics lleials a la Corona, elPartit Conservador i el Partit Liberal. Aquests dos partits van ser els que es van alternar en el poder mitjançant els mecanismes propis d'un sistema parlamentari, mentre que la resta de les formacions polítiques van quedar excloses del joc polític.

Diferències partits dinàstics
Les diferències ideològiques i polítiques entre tots dos partits eren mínimes. Quant a la política, els conservadorseren més autoritaris, més donats a l'immobilisme polític i a la defensa de l'ordre social i els valors establerts, mentre que els liberals eren més inclinats al reformisme jurídic de caire progressista i laic, estaven més preocupats per les reformes socials i per l'educació. En la pràctica, però, l'actuació de tots dos partits en el poder no diferia gaire, ja que existia un acord tàcit de no fermai una llei que forcés l'altre a abolir-la quan tornés al govern. Tots dos eren partits de minories, de "notables", al voltant dels quals s'organitzaven faccions, que corresponien més a interessos locals o de clientelisme polític que no pas a vertaderes discrepàncies polítiques.
...
Partido Conservador
Organitzat al voltant del seu líder indiscutible, Antonio Cánovas del Castillo, va aglutinarl'antic Partit Moderat, la Unió Liberal i una bona part del Partit Progressista. Era, doncs, l'hereu del moderantisme, l'unionisme i part del progressisme de l'època isabelina. Representava els interessos de la burgesia latifundista (grans propietaris de la terra) i financera (industrials catalans i bascos) i dels grups residuals de l'Antic Règim: l'aristocràcia i les jerarquies i grups de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Restauració Borbonica
  • La Restauració Borbònica
  • La Restauracio Borbonica T1
  • L'època de la restauració borbònica
  • Restauració Borbónica, segona part
  • Tema 7- La Restauració Borbonica
  • L'Època De La Restauració Borbònica
  • L'Època De La Restauració Borbònica (1875-1898)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS