La restauració

Páginas: 6 (1485 palabras) Publicado: 19 de enero de 2011
7.- L’època de la Restauració Borbònica
(1875-1898)

Adrià Borrego Orpinell
2CT2

2.- DEFINEIX I EXPLICA
Mapa del caciquisme espanyol
-Caciquisme: Fenomen de corrupció electoral gràcies al qual es va mantenir durant més de vint anys el sistema del torn pacífic entre liberals i conservadors durant l’època de la Restauració borbònica. El fenomen consistia en la utilització de la influènciaen la vida local, tant en l’aspecte social com en el polític, i del poder econòmic d’uns determinats individus sobre la societat, els cacis, els quals orientaven la direcció del vot per mitjà de l’amenaça, la intimidació, la compra de vots, els falsejament del sufragi...
-Torn pacífic: Sistema polític creat per Cànovas del Castillo que es basava en l’alternança pacífica en el govern dels dosgrans partits dinàstics: els liberals conservadors (encapçalats pel propi Cànovas) i els liberals progressistes (per Sagasta). El sistema d’alternança, però, no depenia del triomf a les eleccions sinó de la decisió del monarca en funció d’una crisi política o del desgast en el partit governant.
-“Cuneros”: Diputats encasellats pels Ministeris de Governació còmodament en els districtes ruralscontrolats pel Govern temporalment per tal de garantir el vot entre la població durant els períodes d’eleccions. És caracteritzen per no tenir cap tipus de relació amb la comunitat en la qual s’han hagut d’instaurar amb la única finalitat de controlar el falsejament electorals dels cacics.
-Oligarquia: Forma de govern o d’organització social en què la major part o tot el poder polític recau sobre unapetita part de la població, el més poderosos en virtut de riquesa, posició familiar, influència militar o política, és caracteritzen per ser molt inestables i per no durar gaire temps
-Tupinada: Sistema de frau electoral utilitzat durant el torn pacífic consistent en adulterar el resultat d’unes eleccions aparentment democràtiques. Alguns dels mètodes utilitzat per a aconseguir el falsejamentsistemàtic dels resultats electorals són: la falsificació del cens incloent-hi persones mortes o impedint el vot d’altres vives, l’ús de la violència per atemorir als contraris, els fet de votar més d’una vegada, la crea de les urnes...
-Bipartidisme: Sistema polític dut a terme durant la restauració borbònica que seguia les directrius del model imperant a Anglaterra que afavoreix el desenvolupamentde dos partits polítics i que exclou i discrimina tots els altres partits.
-Encasellat: Llista de diputats preparada pel Ministeri de Governació que indicava els diputats que havien de sortir elegits en cada districte i que es lliurava als governadors civils perquè l’imposessin a la província i als ajuntaments mitjançant els cacics.
-Integrisme: Corrent de caràcter catòlic i tradicional querebutja tot tipus de canvi o reforma que pot plantejar la societat, durant la reconversió carlina després de la derrota carlina l’any 1876 és funda un partit catòlic integrista encapçalat per Ramón Nocedal l’any 1888 anomenat Partido Católico Nacional.
-Possibilisme: Corrent republicà que sorgeix durant la restauració degut al fracàs de l’experiència de la Primera República que consisteix en unaadaptació moderada del republicanisme que acceptava el joc polític de la Restauració, va estar encapçalada per Emilio Castelar en el Partido Republicano Posibilista.
-“Mambises”: Nom amb el qual es coneixia els guerrillers cubans antiespanyols durant el intent d’insurrecció a l’anomenada Guerra Chiquita l’any 1879 per tal d’aconseguir la independència.
-Regeneracionistes: Moviment intel·lectualque sorgeix després de la crisi del 1898 de caire crític i pessimista que pretén posar fi al sistema de la Restauració tal i com l’havia dissenyat Cánovas.

4.- IDENTIFICA
-Valeriano Weyler: Capità militar de Cuba en substitució de Martínez Campos l’any 1896 amb ordres de controlar mitjançant una repressió brutal els intents independentistes cubans. Un dels mètodes de repressió que va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • restauració
  • La Restauració
  • restauració
  • La restauració
  • la restauració
  • restauració
  • La restauració
  • Restauració

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS