La Teoría De La Virtut De Gòrgies

Páginas: 5 (1158 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2012
SOFISTES I SÒCRATES

El text següent és un fragment del diàleg platònic Menó. En aquest diàleg, el jove aristòcrata Menó conversa amb Sòcrates sobre la virtut. En el fragment, Menó explica a Sòcrates la teoria de la virtut de Gòrgies. Llegeix-lo i contesta les preguntes:

En primer lloc, si vols saber què és la virtut d’un home, és fàcil dir que consisteix en ser capaç d’acomplir els seusdeures com a ciutadà, i, un cop els ha acomplert, fer el bé als amics, el mal als enemics i procurar-se no patir cap perjudici. Si demanes per la virtut d’una dona, no és difícil mostrar que és necessari que ella administri bé la casa, conservant els bens de la família i obeint al marit. Diferent és la virtut d’un nen, sigui mascle o femella, i d’un vell, quan és lliure i quan és esclau. I existeixenmoltes altres virtuts, de manera que no hi ha dificultat a dir què és la virtut. La virtut varia segons cada activitat i segons cada edat, respecte de cada acció i per a cadascun de nosaltres. I el mateix crec, Sòcrates, que succeeix amb el vici.

Plató: Menó, 71e

1. Expliqueu breument –de 15 a 80 paraules- les idees principals del text i com hi apareixen relacionades. (2 punts)

En aquesttext s’explica la teoria de la virtut de Gòrgies. En opinió de Gòrgies, no hi ha una concepció universal i vertadera de la virtut, sinó que aquesta varia segons el sexe, l’edat i la condició social de l’individu i per a cadascuna de les seves accions. I això mateix succeeix amb el vici.

2. Expliqueu breument el significat de “virtut” i “vici” en el text. (1 punt)

La virtut fa referència ala manera correcta de fer les coses, a l’excel·lència en la manera d’actuar. El vici, pel contrari, correspondria a la manera incorrecta d’actuar. En tots dos casos, la correcció o incorrecció es presenta en el text com a relativa.

3. Quin nom rep la posició de Gòrgies respecte el vici i la virtut? Expliqueu qui era Gòrgies i, en general, què feien i defensaven els sofistes de l’època. (En laresposta haureu de fer referència a aquells aspectes de la sofística que siguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en el text.) (3 punts)

La posició de Gòrgies respecte el vici i la virtut és una posició relativista, que posa en dubte l’existència de patrons de conducta o referents universals per a les accions. De fet, afirma el text, hi ha moltes virtuts, i cadascuna varia enfunció de factors diversos com l’edat o la condició social de l’individu que actua.

Gòrgies va ser un dels primers i més importants sofistes del segle V a. de C. Els sofistes van ser els mestres de retòrica a l’època en què Atenes tenia la hegemonia política i cultural de Grècia. La seva principal ocupació era l’ensenyament, que efectuaven a canvi d’una remuneració, ja que consideraven que aquestatasca és pròpiament un treball i no sols una obligació moral (com la concebia Sòcrates).

A diferència d’altres filòsofs presocràtics, els sofistes se centren en problemes antropològics. Els interessa esbrinar com s’ha de viure en societat, quina és la legitimitat de les lleis i quin és el fonament dels costums. A mesura que es va anar reforçant la tradició democràtica i que les decisions queafectaven la polis o comunitat s’efectuaven col·lectivament, va anar adquirint cada cop més importància l’art de parlar bé i d’argumentar de manera convincent. Aquest és el territori on treballen els sofistes i Gòrgies fa les seves aportacions.

Per a Gòrgies el llenguatge és una convenció (convencionalisme): les paraules poden significar una cosa, però també la seva contrària. Així succeeix ambla virtut i el vici: el que és virtuós en alguns casos pot no ser-ho en altres. Per a un sofista com Gòrgies, la virtut pot consistir en convèncer als altres per mitjà de la paraula. Per a un guerrer, una dona o un esclau, la virtut és quelcom diferent. No hi ha, doncs, segons la seva opinió, un referent absolut per a la paraula “virtut”, raó per la qual el seu discurs és escèptic (no podem saber...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Gorgias
  • Gorgias
  • Gorgias
  • GORGIAS
  • Gorgias
  • Gorgias
  • Gorgias
  • Gorgias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS