Llibre d'evast e de blanquerna

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (330 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 15 de marzo de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
LLIBRE D'EVAST E DE BLANQUERNA
Ramon Llull

COMENTARI DEL TEXT NARRATIU:
El llibre d'Evast e Blanquerna va ser escrit per Ramon Llull, una de les figures més importants de la culturamedieval europea del s.XIII i la més destacada de la història de la literatura catalana perquè va ser el primer escriptor a l'Europa medieval que va usar el català per redactar textos defilosofia, teologia, mística i ciència amb una sintaxi rica, clara i plena de matisos i un lèxic ampli, precís i unívoc.
Aquest llibre narra la vida d'un home, Blanquerna, que des de molt jove esproposa viure per un ideal cristià i, per tant, renuncia al món i inicia una llarga recerca per trobar el grau màxim de la perfecció cristiana. Una vegada aconseguit aquest propòsit d'arribar apapa, renuncia i es torna ermità.
Aquest fragment contraposa les opinions de mare i filla sobre el matrimoni. El tema principal el podríem concretar o resumir amb el tòpic llatí del “tempusfugit”.
El narrador és omniscient ja que el fragment està escrit en tercera persona i coneix perfectament els personatges i la història.
Aquest breu relat està presentat com una narració querelata els fets que s'esdevenen i la veu dels personatges és directa ja que hi ha un diàleg entre mare i filla.
La finestra és la barrera que separa l'espai intern, que és dins de la casa, del'espai extern , que és el carrer. Dins de l'hostatge les personatges troben tranquil·litat mentre que al carrer és on realment s'esdevé l'acció i el moviment.
Els personatges principals sónNastàcia, que és la mare, i Natana, que és la filla. Els personatges secundaris són els homes que adoren a la núvia al carrer.
Les figures retòriques que hi apareixen són dues antítesis:mare i filla, casament i enterrament. També hi apareixen paraules llatines ha que el fragment està escrit en català antic que és una llengua romànica, com per exemple hòmens, dix, ab... etc.
tracking img