Mar i Cel Activitats prèvies a la lectura

Páginas: 6 (1372 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2013


Mar i Cel
Activitats prèvies a la lectura






















Com observaràs a Mar i cel es fa referència tant als pirates com als corsaris. A l'obra se'n parla com si fossin termes sinònims, però no és ben bé així. Busca informació en un diccionari o en una enciclopèdia sobre què són exactament un pirata i un corsari. Quines semblances i quines diferènciesexisteixen entre les dues activitats?
Pirata: Lladre de mar, que corre els mars per fer preses.
Corsari: Relatiu o pertanyent al cors d’una nau.
Cor: Ampanya que fa una nau mercant amb patent del seu govern, contra les naus de l’enemic.

Ambdues ataquen a naus rivals una de forma independent i l'altre amb suport estatal.

Durant el segle XVI la pirateria va tenir una vigència absoluta i va seruna amenaça constant per a la coste mediterrània; i, concretament, per a les terres de parla catalana. Informa't sobre les raons polítiques i econòmiques que hi havia darrere del fenomen de la pirateria en aquella època.
Els turcs havien aconseguit molt poder en el mediterrani, això es va rpoduir durant el virregnat de Francesc Borja amb el poder limitat per les institucion catalanes. A més, ellmediterrani era l'única sortida comercial per als catalans al tenir prohibit el comerç amb amèrica.

Quines estratègies utilitzaven i quins objectius perseguien els pirates amb les seves activitats delictives?
Es feien amb vaixells o ciutats aconseguint les riqueses i esclaus d'aquest, en els cors, molts cops es limitaven a enfonsar el vaixell enemic.

La problemàtica de la pirateriacontinua present en el món actual. Els episodis de pirateria marítima davant de la costa de Somàlia tenen, de tant en tant, un cert ressò mediàtic. Explica com actuen aquests pirates moderns i què pretenen. Comenta algun cas recent de pirateria que hagi estat d'actualitat.
Aquests pirates es dediquen a bloquejar rutes comercials i a segrestar tripulacions demanant rescat, pretenen la imposició de leseves idees en el món polític o beneficis econòmics. Un cas recent es el de Somalia, en el que van segrestar tripulacions de vaixells demanant recats.

Qui eren els moriscos? Com vivien i quin tipus de creences tenien? Quina mena de mesures va emprendre la jerarquia política i eclesiàstica contra aquesta comunitat, abans de la seva expulsió? Els Moriscos són el conjunt d'habitants d'origen musulmàresidents a l'antic Regne de Castella i la Corona d'Aragó, que van ser batejats en la fe cristiana. Van haver-hi diverses mesures per assolir una uniformitat entre aquest i la resta de població cristiana.

Quin tipus de relació es va comentar que existia entre els corsaris i la comunitat morisca del País Valencià? Per què?
Gran part de la comunitat morisca estava a València, pel que elscorsaris musulmans tenien part de la població al seu favor, per això i per ser un important port va acabar sent una zona amb alt risc de

A què ens referim quan parlem de fonamentalisme o fanatisme religiós? Actualment, amb quines religions s'associa el fanatisme? Per què? Explica'n i comenta'n algun cas actual.
Amb fonamentalisme s'entén una concepció literalista de la religió. S'acostuma a associaramb l'islam, però en països orientals també és present altres fonamentalismes com el budisme, que en múltiples ocasions contra membres d'altres religions. Un exemple actual es la crema de més de 60 esglésies a Egipte, matances de cristians a Síria, la gran massacre de cristians a l'Albània comunista...

Ha existit o existeix un fanatisme religiós cristià? Què va ser el Sant Ofici de laInquisició espanyola?
Sí ha existit, un clar exemple és el suport de Martí Luter a les matances de camperols, l'execució de bruixes (que va ser molt més majoritari a països protestants que no catòlics (nord i sud respectivament)), persecució religiosa per part de calvinistes contra catòlics no conversos, o persecucions de l'anglicanisme contra la comunitat cristiana en comunió en Roma.
La Inquisició...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Treball De Lectura Mar I Cel 1415
  • Mar i Cel
  • Mar i cel
  • Mar i cel
  • Personatjes de Mar i Cel
  • Resum De "Mar I Cel"
  • Mar I Cel
  • mar i cel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS