mates

Páginas: 8 (1926 palabras) Publicado: 11 de octubre de 2014
LA SANG

La sang és la substància líquida que circula per les artèries i les venes de l'organisme. La sang és vermella brillant o escarlata quan ha estat oxigenada als pulmons i passa a les artèries; adquireix una tonalitat més blavosa quan ha cedit el seu oxigen per nodrir els teixits de l'organisme i torna als pulmons a través de les venes i dels petits vasos anomenats capil·lars. En elspulmons, la sang cedeix el diòxid de carboni que ha captat procedent dels teixits, rep una nova aportació d'oxigen i inicia un nou cicle.

COMPONENTS DE LA SANG
La sang està formada per un líquid groguenc anomenat plasma, en el qual es troben en suspensió milions de cèl·lules que suposen prop del 45% del volum de sang total. Té una olor característica i una densitat relativa que oscil·la entre1,056 i 1,066. En l'adult sa el volum de la sang és una onzena part del pes corporal, de 4,5 a 6 litres.
Una gran part del plasma és aigua, mitjà que facilita la circulació de molts factors indispensables que formen la sang. Un mil·límetre cúbic de sang humana conté uns cinc milions de corpuscles o glòbuls vermells, anomenats eritròcits o hematies, 5.000-10.000 corpuscles o glòbuls blancs que rebenel nom de leucòcits i 200 000-300 000 plaquetes, anomenades trombòcits. La sang també transporta moltes sals i substàncies orgàniques dissoltes.
Eritròcits. Els glòbuls vermells, tenen forma de discos arrodonits, bicòncaus i amb un diàmetre aproximat de 7,5 micres. En l'ésser humà i la majoria dels mamífers els eritròcits madurs no tenen nucli. En alguns vertebrats són ovals i nucleats.L'hemoglobina, una proteïna de les cèl·lules vermelles de la sang, és el pigment sanguini especial més important i la seva funció és el transport d'oxigen des dels pulmons a les cèl·lules de l'organisme, on capta diòxid de carboni que condueix als pulmons per ser eliminat cap al exterior.
Leucòcits. Les cèl·lules o glòbuls blancs de la sang són de dos tipus principals: els granulosos, amb nuclimultilobulat, i els no granulosos, que tenen un nucli arrodonit.
Els leucòcits granulosos inclouen els neutròfils, que fagociten i destrueixen bacteris, els eosinòfils, que augmenten el seu nombre i s'activen en presència de certes infeccions i al·lèrgies, i els basòfils, que segreguen substàncies com l'heparina, de propietats anticoagulants, i la histamina que estimula el procés de la inflamació.

Elsleucòcits no granulosos estan formats per limfòcits (B i T) i un nombre més reduït de monòcits, associats amb el sistema immunològic. Els limfòcits tenen un paper important en la producció d'anticossos i en la immunitat cel·lular. Els monòcits digereixen substàncies estranyes no bacterianes, en general durant el transcurs d'infeccions cròniques.




Plaquetes. Les plaquetes de la sang sóncossos petits, ovoides, sense nucli, amb un diàmetre molt menor que el dels eritròcits. Els trombòcits o plaquetes s'adhereixen a la superfície interna de la paret dels vasos sanguinis en el lloc de la lesió i obturen el defecte de la paret vascular. Conforme es destrueixen, alliberen agents coagulants que condueixen a la formació local de trombina que ajuda a formar un coàgul, el primer pas en lacicatrització d'una ferida.
Recompte sanguini. La tècnica de laboratori anomenada recompte sanguini complet (RSC) és un indicador útil de malaltia i salut. Una mostra de sang determinada amb precisió es dilueix de manera automàtica i les cèl·lules es compten amb un detector òptic o electrònic. L'ús d'ajustaments o diluents diferents, permet realitzar el recompte dels glòbuls vermells, els blancs oles plaquetes. Un RSC també inclou la classificació dels glòbuls blancs en categories, el que es pot realitzar per l'observació al microscopi d'una mostra tenyida sobre un porta-objectes, o de forma automàtica utilitzant una de les diverses tècniques que existeixen.
Plasma. El plasma és una substància complexa, el seu component principal és l'aigua. També conté proteïnes plasmàtiques,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS