Obres gòtic selectivitat

Páginas: 51 (12671 palabras) Publicado: 15 de febrero de 2011
MONESTIR DE SANTES CREUS

1) Introducció.
Nom de l'obra: Monestir de Santes Creus.
Autor: Desconegut.
Cronologia: 1158.
Localització: Aiguamúrcia, Alt Camp.
Estil: Gòtic de transició o Cistercenc.
Materials: Pedra i fusta.
Sistema constructiu: Arquitravat i voltat.
Importància:
És juntament amb Poblet i Vallbona de les Monges, un dels tres monestirs cistercencs que van marcar lahistòria de Catalunya des del segle XII i XIII fins els nostres dies. A Santes Creus hi ha enterrats dos reis d'Aragó-comtes de Barcelona.

2) Anàlisi formal.
Elements de suport i suportats
Com que el monestir està fet en diferents etapes i el formen diferents edificis no hi ha una uniformitat, però les cobertes principals, com la de l'església són en volta de creueria, amb un arc lleugeramentapuntat, no tant com el del gòtic, per això a aquest estil se'l coneix com a Gòtic de transició (Transició del Romànic al Gòtic).
El Claustre es va iniciar l'any 1313, ja dins l'època del Gòtic, per tant els arcs ja són ogivals i la volta també és de creueria.
A la sala del dormitori la sustentació es fa gràcies a uns arcs torals diafragmàtics lleugerament apuntats que aguanten un sostre de fustade dues aigües. Gràcies a la seva funcionalitat i economia aquest tipus de nau va tenir una gran difusió.

Espai interior i exterior
L'església és de planta de creu llatina amb tres naus, amb volta de creueria i en la línia del Cister hi ha una absoluta manca d'ornamentació. Els arcs de la nau central descansen sobre unes mensules en forma de rodets esglaonats i finalment en pilars gruixuts.Els àbsis de la capçalera són quadrats. A banda i banda de la capçalera de la nau central hi ha els sepulcres de Pere II el Gran i del seu fill Jaume II el Just i Blanca d'Anjou, la seva primera esposa.
A un costat del transepte hi ha una escala que puja al dormitori dels monjos, com és habitual a tots els monestirs cistercencs.
Una singularitat d'aquesta església és que la rosassa es troba a lacapçalera mentre que a la majoria d'esglésies es traba a la façana.
Per sota de la rosassa hi ha tres finestrals per la qual cosa s'ha pensat que tot plegat pot representar la Santíssima Trinitat. La façana té aspecte de fortalessa.

El claustre era el recinte clau que articulava tot el conjunt. Es conserva el templet (d'estil Gòtic de transició) que cobreix la font on els monjos es rentavenles mans abans d'entrar al refetor.
Als arcs del claustre es troba sovint els escuts de Jaume II (senyera) i de Blanca d'Anjou (flors de lis), ja que va ser sota el seu patrocini que aquest es va construir.
Per fer aquest claustre es va cridar l'arquitecte i esculptor anglès Reinard des Fonoll, que fins i tot es va immortalitzar en dos dels capitells.

La Sala Capitular: es el lloc de reunióde la comunitat, on cada dia es llegia un capítol de la Regla de Sant Benet.

MONESTIR DE POBLET

1) Introducció.
Nom de l'obra: Monestir de Poblet.
Autor: Desconegut.
Cronologia: 1153.
Localització: Vimbodí, Conca de Barberà.
Estil: Gòtic de transició o Cistercenc.
Materials: Pedra i fusta.
Sistema constructiu: Arquitravat i voltat.
Importància:
És juntament amb Santes Creus iVallbona de les Monges, un dels tres monestirs cistercencs que van marcar la història de Catalunya des del segle XII i XIII fins els nostres dies. A Poblet es troba el Panteó Reial on hi ha les restes de diversos reis de la corona d’Aragó-Comtes de Barcelona.
L'any 1153 el comte Ramon Berenguer IV va donar als monjos cistercencs el "Hortus Populeti" (Camp d'àlbers), d'on vé el nom de Poblet.

2)Anàlisi formal.
Elements de suport i suportats
Com que el monestir està fet en diferents etapes i el formen diferents edificis no hi ha una uniformitat, però les cobertes principals, com la de l'església és un característic arc lleugerament apuntat, no tant com el del gòtic, per això a aquest estil se'l coneix com a Gòtic de transició (Transició del romànic al Gòtic).

La meitat del claustre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Selectivitat
  • Goticos
  • Los goticos
  • EL GÓTICO
  • Goticos
  • Gotico
  • Gótico
  • Gotico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS