Primera Guerra mundial

Páginas: 5 (1213 palabras) Publicado: 17 de enero de 2015
TEMA 1. LA GUERRA CIVIL EUROPEA I MUNDIAL (1914-1945)
1.1. PRIMERA GUERRA MUNDIAL
La primera guerra mundial, també coneguda com Gran Guerra, que va començar el 28 de Juliol de 1914 i finalitza el 11 de Novembre de 1918.
El mapa polític d’Euroa estava dominat per cinc grans potències:
Àustria - Hongria
Gran Bretanya
França
Alemanya
Rússia
I una gran gairebé potencia: Itâlia. Entreaquestes nacions existia un equilibri de poder, i van formar aliances per autoprotegir.
Àustria - Hongria
Alemanya Formen la Triple Aliança
Itâlia

França
Rússia Formen la Triple Entente
Gran Bretanya
Encara ara és difícil posar-se d’acord de qui va causar la primera guerra mundial. Quines són les causes o la culpabilitat concreta. Aquest grup de causes és elque fa que encara hi hagi un debat.
QUE VA FER ESCLATAR LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
La causa inmediata que va provocar l’esclat de la Primera Guerra Mundial va ser l’assassinat de l’arxiduc d Àustria – Hongria (nebot de l’emperador) a Sarajevo, Sèrbia.
El 28 de Juny de 1914 Àustria va presentar un ultimàtum a Sèrbia i el 28 de Juliol va declarar la guerra. El sistema d’aliances militars creat enels anys precedents va entrar llavors en funcionament. Rússia va ordenar la mobilització dels seus exèrcits contra Àustria, Alemanya aliada de l’imperi austro – hongarès, va demanar a Rússia que detingués les seves maniobres contra França, en el qual es concentraria el màxim de forces disponibles per aconseguir ràpidament una victòria que permetès l’exèrcit dirigir-se contra Rússia.
TRESQÜESTIONS QUE TAMBÉ INFLUEIXEN
ASPECTES ECONÒMICS
La Primera Guerra Mundial va ser la primera que va exigir als governs intervenir en l’economia per aconseguir resoldre qüestions d’envergadura relacionades amb la disponibilitat dels factors de producció i la necessitat de distribuir-los en un escenari caracteritzat per deutes creixents i diversificats i per restriccions a la importació.
Època ambCREIXEMENT ECONÒMIC I INDUSTRIAL
POLÍTICA
Hi ha un nacionalisme (corrent de pensament de la nació com una de les bases del desenvolupament de la humanitat, tant en termes polítics com culturals) cada vegada més fort.
“PAU ARMADA”
Període que es va iniciar el 1871 i que va finalitzar el 1914 amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial.
Etapa de grans contradiccions, ja que, si bé hi va haver pocsconflictes oberts entre els països europeus, les friccions internacionals van augmetnar.
La pau era només una aparença sota la qual la possibilitat d’un conflicte bèl·lic mundial creixia dia a dia.
En aquest període de fragmentació sempre hi havia una por per que la guerra era una cosa desconeguda. Era una realitat.
Es va concretar al Marroc, territori sobre govern francès a principis del segleXX, les potències europees es trobaven encara insatisfetes. Els conflictes entre les potències i els seus anhels imperialistes van portar a aquests països a enfrontar-se; produïnt un conflicte que va superar els límits continentals.
La “PAU ARMADA” (1871 – 1914) va ser una de les causes més notòries de la Primera Guerra Mundial. Les contínues tensions entre estat a causa de conflictes tantnacionalistes com imperialistes van donar lloc al fet que cada Estat destinés gran quantitat del capital estatal a la inversió de la industria d’armament i al foment de l’exèrcit. Tot això va donar lloc a un complex sistema d’aliances en que les nacions es trobaven en conflicte sense estar en guerra.
LES DECLARACIONS DE GUERRA
Àustria va declarar la guerra a Sèrbia el 28 de Juliol, ja fos per que creiaque Rússia no arribaria a unir-se a Sèrbia o per que estava disposada a córrer el risc d’un conflicte europeu general per tal de posar fi al moviment nacionalista serbi.
Rússia va respondre mobilitzant (exèrcits) contra Àustria. Alemanya va advertir a Rússia que si persistia en la seva actitud li declararia la guerra, i va aconseguir que Àustria accedís a discutir amb Rússia una possible...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • La Primera Guerra Mundial
  • La primera guerra mundial
  • primera guerra mundial
  • Ensayo "Primera Guerra Mundial"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS