Sociología

Páginas: 5 (1037 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2014
1 . Enumereu les grans reformes educatives a l’Estat espanyol des de la llei de Villar Palasí fins a l'actualitat (LOMQE). Expliqueu les característiques principals de cada llei i la seua correspondència amb el context social i polític del moment.
El sistema educatiu espanyol afronta la setena gran reforma de la democràcia. Des del 1970 s’han succeït diferents reformes, algunes amb més canvis id’altres amb lleus modificacions.
Al 1970 la necessitat de canvi a nivell social, polític i educatiu era patent a l’Estat Espanyol, fent així necessària una Llei educativa que tingués en compte la totalitat del sistema educatiu nacional. Després de la Guerra Civil i el primer franquisme, l’educació havia estat una ferramenta socialitzadora plena de contingut polític que pretenia adoctrinar elsxiquets i xiquetes sota els principis franquistes. La Llei General d’Educació (LGE), impulsada pel ministre Jose Luís Villar Palasí, va entrar en vigor l’agost d’aquest mateix any i va establir l’obligatorietat i gratuïtat de l’educació bàsica fins als 14 anys.  Va introduir, a més, una nova estructura de l’ensenyament: l’EGB (ensenyament General Bàsic), el BUP (Batxillerat Unificat Polivalent),el COU (Curs d’Orientació Universitària) i l’FP (Formació Professional).

La Llei Orgànica de l’Estatut de Centres Escolars (LOECE), va entrar en vigor en 1980, amb el govern d’UDC. Aquesta fou una llei de transició i la primera en matèria d’educació que es va aprovar després de la Constitució de 1978, introduint un model democràtic en l’organització dels centres docents i regulant la creaciód’òrgans col·legiats de govern que representaren tots els sectors de la comunitat educativa, entre elles les associacions de pares d’alumnes.

La Llei Orgànica Reguladora del Dret a l’Educació (LODE) va ser aprovada el 1985 sota el govern del PSOE. Aquesta va mantenir l’estructura de l’ensenyament igual que estava regulada a la llei del 70, però va canviar el sistema de subvencions a escolesprivades per un nou sistema de concerts, el qual les obligava a complir diversos requisits i imposava un barem que les obligava a admetre preferentment els nens i nenes que vivien més a prop de cada escola, els que tenien menys recursos econòmics o els que ja tenien germans al centre. A més, va incloure per primera vegada el dret de professors, alumnes, pares i personal d’administració i serveis aparticipar en la gestió i el funcionament dels centres docents gestionats amb fons públics, mitjançant el consell escolar. Amb aqueta llei es pretenia dur la democratització del país a les aules, amb una política progressista i oberta al a participació ciutadana.

La Llei Orgànica d’Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE) va començar a aplicar-se el 1992, també sota el govern socialista. Vaintroduir l’escolaritat obligatòria fins als 16 anys, el descens de 40 a 25 alumnes per classe i les assignatures impartides per professors especialitzats (llengües, música o educació esportiva). A més, la LOGSE va dividir els cicles en cinc: Educació Infantil (0 a 6 anys); Educació Primària (6 a 12 anys); Educació Secundària Obligatòria, l'ESO (de 12 a 16 anys) i el Batxillerat, cicle no obligatorique comprenia la franja d'edat dels 16 als 18 anys, un període en què també es podria cursar la Formació Professional de grau mitjà.
La Llei Orgànica de Participació, Avaluació i Govern dels Centres Docents (LOPEG), es va aprovar al 1995, també amb govern socialista. Donava als centres més autonomia i obligava els centres concertats a admetre els alumnes que formen part de minories socials. Eldirector el seguia escollint el Consell Escolar, però per quatre anys, en lloc de tres. També es van reforçar les inspeccions i es va permetre, fins al 2000, la jubilació anticipada dels professors als 60 anys.
 
La Llei Orgànica de Qualitat de l'Educació (LOCE) va ser aprovada al 2002, i va entrar en vigor el 2003, ara ja amb el govern del PP. Tot i això, el 2004 ja es va interrompre amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El estado en sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Que es sociologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS