Sociologia

Páginas: 13 (3226 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2012
PROROK ÁMOS



1. kapitola



Prorok a jeho doba. Hospodin bude revať so Siona.

1Slová Ámosa, ktorý bol medzi pastiermi z Tekoy, ktoré videl o Izraelovi za dní Uziáša, judského kráľa, a za dní Jeroboáma, syna Joasovho, izraelského kráľa, dva roky pred zemetrasením. 2A povedal: Hospodin bude revať so Siona a z Jeruzalema vydá svoj hlas; smútiť budú pasienky pastierov, a uschne temenoKarmela.



Pomsta národom, nepriateľským Izraelovi. Sýria.

3Takto hovorí Hospodin: Pre troje prestúpení Damašku a pre štvoro neodvrátim toho, pretože mlátili Gileáda železnými mlátidlami. 4A preto pošlem oheň na dom Chazaelov, ktorý strávi paláce Ben-hadadove. 5A polámem závoru Damašku a vyplienim obyvateľa z údolia Ávena a toho, ktorý drží berlu, z domu Édena, a ľud Sýrie pojde do zajatiado Kíra, hovorí Hospodin.



Filištínsko. Týrus.

6Takto hovorí Hospodin: Pre troje prestúpení Gazy a pre štvoro neodvrátim toho, pretože odvádzali zajatých, všetkých, čo ich len bolo, do zajatia, aby ich vydali Edomovi. 7A preto pošlem oheň na múr Gazy, a strávi jej paláce. 8A vyplienim obyvateľa z Ašdóda a toho, ktorý drží berlu, z Aškalona a obrátim svoju ruku proti Ekronu, a zahynieostatok Filištínov, hovorí Pán Hospodin. 9Takto hovorí Hospodin: Pre troje prestúpení Týru a pre štvoro neodvrátim toho, pretože vydávali zajatých, všetkých, čo ich len bolo, Edomovi a nepamätali na smluvu bratov. 10Preto pošlem oheň na múr Týru, a strávi jeho paláce.



Edom. Ammon.

11Takto hovorí Hospodin: Pre troje prestúpení Edoma a pre štvoro neodvrátim toho, pretože stíhal svojho bratamečom a udusil všetku svoju ľútosť, a jeho hnev trhá, dravý, neprestajne, a svoju prchlivosť drží na večnosť. 12A preto pošlem oheň na Téman, a strávi paláce Bocry. 13Takto hovorí Hospodin: Pre troje prestúpení synov Ammonových a pre štvoro neodvrátim toho, pretože rozpárali tehotné Gileáda, aby rozšírili svoje územie. 14A preto zanietim oheň na múre Rabby, a strávi jej paláce za vojenného kriku v deňboja, za búrky v deň víchrice. 15A ich kráľ pojde do zajatia, on i jeho kniežatá spolu, hovorí Hospodin.

2. kapitola



Ďaľšie tresty. Moáb.

1Takto hovorí Hospodin: Pre troje prestúpení Moába a pre štvoro neodvrátim toho, pretože spálil kosti kráľa Edoma na vápno. 2A preto pošlem oheň na Moába, a strávi paláce Kerijjóta, a Moáb zomrie v surme za vojenného kriku a za zvuku trúby. 3Avyplienim sudcu z jeho stredu a všetky jeho kniežatá pobijem s ním, hovorí Hospodin.



Hriechy Júdu a Izraela. Pomsta Božia.

4Takto hovorí Hospodin: Pre troje prestúpení Júdu a pre štvoro neodvrátim toho, pretože zavrhli zákon Hospodinov a neostríhali jeho ustanovení, a zaviedly ich do bludu ich lži, za ktorými chodili ich otcovia. 5A preto pošlem oheň na Júdu, a strávi paláce Jeruzalema.6Takto hovorí Hospodin: Pre troje prestúpení Izraela a pre štvoro neodvrátim toho, pretože predávali spravedlivého za peniaze a núdzneho pre pár obuvi, 7ktorí dychtia po prachu zeme na hlave chudobných a nakrivujú cestu pokorných, a k tomu i syn i jeho otec chodia ku tej istej dievke, aby poškvrňovali meno mojej svätosti. 8A na založených rúchach sa zohýnajú vedľa každého oltára a pijú vínopokutovaných v dome svojho boha, 9kým som ja vyhladil Amoreja zpred ich tvári, ktorého výška bola jako výška cedier, a bol mocný jako duby; no, jednako som zahladil jeho ovocie shora a jeho korene zdola. 10A ja som vás vyviedol hore z Egyptskej zeme a vodil som vás po púšti štyridsať rokov, aby ste dedične vládli zemou Amoreja. 11A vzbudzoval som zpomedzi vašich synov za prorokov a zpomedzi vašich mládencovza nazarejov. Alebo či nie je tak, synovia Izraelovi? hovorí Hospodin. 12Ale vy ste napájali nazarejov vínom a prorokom ste zakazovali a vraveli: Neprorokujte! 13Hľa, ja budem tlačiť na vás tam, kde ste, jako tlačí voz, plný snopov. 14A zahynie útočište ľahkému čo do behu, a silný nedodá pevnosti svojej vláde, ani hrdina nezachráni útekom svojej duše, 15a ten, kto chytá lučište, neobstojí, a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El estado en sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Que es sociologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS