Socrates

Páginas: 9 (2001 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2015
Treball sobre el film “Sòcrates”, de Roberto Rosselini (1971)
1 Resumeix la pel·lícula exposant els seus esdeveniments més rellevants de manera ordenada, i situant l’ acció en el seu context històric i social.
La pel·lícula se situa en una Atenes en plena convulsió política. Hi havia govern oligàrquic, l'anomenat govern dels Trenta Tirans per estar compost per trenta magistrats que concentren ales seves mans tot el poder.
Sòcrates a la primera escena que el veiem està sent empès i colpejat per dos atenesos en el mercat de la ciutat, perquè ell indirectament havia col·laborat en aquell Govern, ja que un dels seus deixebles era un dels Trenta Tirants. Aquest Govern tampoc ajuda a Sòcrates i li prohibeix l’ ensenyament als joves i l’obliguen a capturar a Cleón per a demostrar lleialtatcosa que ell no va fer.
La democràcia és restaurada per Trasículo i un grup d'atenesos que havien escapat a l'exili. Però amb el nou govern els problemes de Sòcrates no fan sinó començar.
Sòcrates aviat va ser acusat davant el tribunal d'Atenes de no creure en la divinitats de la ciutat, de tractar d'introduir-ne de noves i de corrompre a la joventut. La pena exigida és ni més ni menys que la penade mort. Però això no aconsegueix acovardir al nostre protagonista. Durant el procés veiem a Sòcrates defensant-se a si mateix davant de les acusacions de Melito, Anitos i Licó.
Quan Sòcrates és efectivament condemnat a mort li donen l'oportunitat de commutar la pena oferint alguna cosa a canvi. Sòcrates va demanar com a commutació de la pena el dret a ocupar un lloc en el Pritaneo (el llocreservat als benefactors de la ciutat), cosa que fa enfadar a tothom i el condemnen a mort
Critó es va presentar en nom dels deixebles de Sòcrates a la seva cel·la per a que escapés i Sòcrates es va negar en rodó.
La pel·lícula finalitza quan Sòcrates pren la cicuta i mor rodejat dels seus deixebles. En aquesta escena Sòcrates ens presenta la teoria platònica de la immortatilat de l’ ànima abans demorir.
2 Fixa’t en els següents elements socràtics, explica’ls a partir d’ escenes concretes de la pel·lícula:
a) El diàleg socràtic: Sòcrates dialogava amb els seus interlocutors per a examinar les seves ànimes. El diàleg socràtic es present a gairebé tot el film ja que es la seva manera d’expressar las seves idees filosòfiques com per exemple en el començament de la peli .

b) La sevapobresa: Sòcrates i la seva família eren pobres i ell no sentia cap preocupació. La seva pobresa es veu a diverses escenes quan els seus deixebles li compren el menjar per a que li porti a la seva família i quan la seva dóna molt enfadada li diu que deixi de passejar-se per el poble i que porti diners per a la seva família. També es reflecteix la seva pobresa pel fet de que la seva dóna li digués quedemanés diners per educar a la gent.

c) El “no saber” socràtic: Sòcrates deia que ell no tenia cap coneixement i que era un ignorant que estava sempre en la recerca del coneixement. El no saber socràtic es veu reflectit a varies escenes de la pel·lícula com quan la seva dóna li demana que cobri per ensenyar i educar a la gent i ell li contesta que no pot cobrar per ensenyar perquè ell no sap res.d) La recerca del conceixement: Sòcrates recercava el coneixement i abans de morir accepta a la mort com una alliberació que t’aprova al coneixement.


e) L’ intel·lectualisme moral : Per a Sòcrates, només sabent què és allò just es pot obrar justament. Ningú obra malament voluntàriament, i qui ho fa actua així per ignorància. Jo crec que una escena podria ser quan Sòcrates es nega a fugir de lapresó i accepta el seu destí

f) La refutació: És una tècnica per la qual Sòcrates portava al seu interlocutor a reconèixer la seva ignorància, obligant a definir clarament el tema que s’estava investigant. El dia del judici va fer dues refutacions per exculpar-se de la acusació: va dir als presents al judici que s’informessin entre ells per saber si algun d’ells havia escoltat parlar sobre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sócrates
  • Socrates
  • Socrates
  • Sócrates
  • socrates
  • Socrates
  • socrates
  • Socratica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS