Soldados de salamina

Páginas: 6 (1486 palabras) Publicado: 11 de enero de 2011
Fitxa tècnica:

Autor: Javier Cercas
Títol: Soldados de Salamina
Any d’edició: Primera: març del 2001
Segona: maig del 2003
Nombre de planes: 207

Editorial: Tusquets

Síntesis de l’autor

[pic]

Javier Cercas va néixer a Ibahernando (Càceres) al 1962, als quatre anys es va traslladar a Girona on va estudiar amb els Maristes. Al 1985 es va llicenciar enFilologia Hispànica a la Universitat Autònoma de Barcelona on més tard es va doctorar. Va treballar durant dos anys a la Universitat de Illinois (Urbana). Des de 1989 es professor de literatura espanyola a la Universitat de Girona y es col·laborador habitual del diari “El País”.

És autor de diversos llibres com La velocidad de la luz., El vientre de la ballena, El móvil i El inquilino encara que elmes significatiu ha estat Soldados de Salamina. Per aquesta ha rebut diversos premis atorgats pels crítics literaris. La seva obra consta també de volums miscel·lanis com Relatos Reales, Una buena temporada i La verdad de Agamenón.

Autor de la recensió

Nom i cognoms: Judith Ferrándiz Santaella
Assignatura: Història de l’educació
Curs: Primer de Pedagogia 2007-2008

Síntesis del llibreEl títol fa al·lusió a la famosa batalla de Salamina, en la qual la flota atenenca va vèncer a la persa (encara que a la novel·la només tingui a veure un sentit metafòric).
L’obra basa tot el seu argument en dos fets històrics, per una part la Guerra Civil y per altre el franquisme. Per tant per situar-la en un context concret hauríem de fer referència a tres espais diferents, per una banda elsantuari de Collell (on es va produir el fusilament de Sánchez Mazas), per altre Cornellà de Terri (on va trobar els amics del bosc) i per últim Dijón (on vivia Miralles).
Pel que fa al temps, l’obra es caracteritza per les seves intercalacions entre el present i el passat, es a dir, entre la vida real de l’autor (que es situa com a personatge de la novel·la) i l’historia de Sánchez Mazas a finalsde la guerra civil espanyola (1939).

L’autor, Javier Cercas, es un escriptor frustrat que es dedica a la realització de la secció cultural d’un diari local. En una de les seves entrevistes coneix al fill de Rafael Sánchez Mazas el qual l’explicarà l‘historia del seu pare (fundador ideològic de la Falange Espanyola). El seu interès pels fets narrats desencadenaran en una lluita incessant perdescobrir la veritat, amb innumerables recerques i entrevistes.

L’obra es divideix en tres parts que el propi autor diferencia a l’índex:
- Primera part: Los amigos del bosque( es basa en la presentació de l’autor i en la recerca d’informació, ens revela com Javier Cercas coneix l’historia de l’afusellament Sánchez Mazas i com comença a indagar en aquesta. També ens narra les seves trobadesamb els germans Figueres y Angelats, els tres joves que van a ajudar a Mazas a sobreviure durant el seu captivi.
- Segona part: Soldados de Salamina( en aquesta part trobem tots els detalls sobre el teòric afusellament del protagonista i totes les penombres que va haver de patir fins que es va tornar a trobar en territori nacional.
- Tercera part: Cita en Stockton( en aquest momentl’autor ja a terminat el seu llibre però descobreix que li falta la chispeta que el farà brillar, el descobriment i l’entrevista amb l’home que va tornar la vida a Sánchez Mazas. Per aquest motiu es centra bàsicament en la búsqueda i les conversacions que el periodista manté amb Miralles, la lectura ens porta a pensar que aquest podria ser el milicià salvador, però la realitat no ens ajuda a confirmar-hoja que la negació de Miralles es irreversible.

Soldados de Salamina, encara que està basat en uns fets històrics reals, es un llibre que juga constantment amb la realitat i la ficció.

Selecció de textos

“Esto es el final; cualquier día caerá Barcelona. Para los estrategas, para los políticos, para los historiadores, todo está claro: hemos perdido la guerra. Pero humanamente, no estoy...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Soldados de salamina
  • Soldados de salamina
  • Soldados de Salamina
  • Soldados de Salamina
  • Soldados De Salamina
  • Soldados de salamina
  • Soldados de salamina
  • Soldados de salamina ensayo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS