Sòcrates

Páginas: 6 (1264 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2015



Sòcrates d’Atenes
(Σωκράτης)


Aitor Bernabé García
Grans Temes de la Història
Jordi Pomés
6-5-15
1. Presentació del personatge.
Sòcrates d’Atenes (Σωκράτης), 479 – 399 a.C., fou un filòsof clàssic atenès considerat com un dels més grans, tant de la filosofia occidental com de la universal. Només ens ha arribat informació seva a través dels seus deixebles, en particular, de Plató, el qual enels seus diàlegs ofereix la font d’informació més fiable sobre Sòcrates que hi ha actualment. Gràcies a la descripció de Plató, Sòcrates pren renom per la seva contribució en el camp de l’ètica i pel mètode socràtic (mètode pedagògic en què es fan una sèrie de preguntes amb l’objectiu de fer reflexionar l’interlocutor sobre els punts fonamentals del tema tractat). Les aportacions de Sòcrates tambévan suposar una gran contribució als camps de l’epistemologia i la lògica, i, per suposat, les seves idees i la seva forma de pensar van posar els fonaments de la filosofia occidental.

2. Fets cronològics de l’autor.
- Neix el 470 a.C., concretament l’any 4 de la Olimpíada 77.
- Durant la primera meitat del segle V, exerceix com a escultor a l’Acròpoli.
- Participa a la guerra del Peloponès (431aC – 403 aC) contra Esparta, concretament a les batalles de Potidea (432-430 aC), de Delio (424 aC) i Anfípolis (422 aC).
- L’any 406 aC va ser membre de la Bulé, assemblea deliberant o consell a Grècia, i va presidir la Pritània el dia que van ser acusats els generals de la Batalla de les Arginuses.  
- L’any 404 aC els Trenta Tirans ordenen Sòcrates que porti el Lleó de Salamis perexecutar-lo.
- L’any 399 aC és acusat per no creure en els déus grecs i introduir-ne de nous, i, després de beure la cicuta, mor als 70 anys.

3. Cronologia del context històric en el que va viure.
Ens situem al segle V aC, el segle d’esplendor de l’Antiga Grècia:
- S’erigeix a principis de segle el temple d’Afea, un dels tres temples del triangle sagrat juntament amb el Partenó i el Cap Súnion.
- Governde Pèricles a Atenes (444 aC – 430 aC).
- Guerra del Peloponès (431 aC – 403 aC), entre Esparta i Atenes, amb victòria de la primera d’aquestes.
- Es construeix l’Erectèon (421 aC – 406 aC) a l’Acròpoli d’Atenes, al nord del Partenó.
- Al nord d’Àfrica continua l’expansió territorial y comercial de Cartago, que controla el Mediterrani Occidental.

4. País o països on va viure i va conèixer.Sòcrates només va viure a l’Antiga Grècia, concretament a la seva ciutat natal, Atenes, tot i que per culpa de les batalles a la Guerra del Peloponès va transitar les ciutats de Potidea, Dèlion i Amfípolis. També feia excursions a Delfos i al Istme.




























5. Aportacions més importants de la seva especialitat.
Sòcrates va ser el veritable iniciador de la filosofia en tant que li vadonar el seu objectiu primordial de ser la ciència que busca a l'interior de l'ésser humà. La seva contribució més important al pensament occidental probablement va ser el seu mètode d'investigació dialèctica, conegut com el mètode socràtic, que feia servir, mitjançant preguntes, per investigar especialment els conceptes morals claus, com ara el Bé o la justícia.
Creia en la superioritat de ladiscussió sobre l'escriptura i, per tant, va passar la major part de la seva vida d'adult en els mercats i places públiques d'Atenes, iniciant diàlegs i discussions amb tot aquell que volgués escoltar, als que solia respondre mitjançant preguntes. Utilitzà un mètode, la maièutica, és a dir, aconseguir que l'interlocutor descobreixi les seves pròpies veritats.
És per aquest motiu que es considera aSòcrates el pare de l'ètica occidental o filosofia moral i un dels més grans de la història.

6. Altres aspectes en els que va destacar.
A Sòcrates només se’l coneix per ésser un gran filòsof però és veritat que, a principis del segle V aC, va exercir com a escultor, juntament amb el seu pare, Sofronisc, que li va ensenyar l’ofici, tallant les estàtues de Les Tres Gràcies, que van estar al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sócrates
  • Socrates
  • Socrates
  • Sócrates
  • socrates
  • Socrates
  • socrates
  • Socratica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS