L'ascens del feixisme

Páginas: 15 (3663 palabras) Publicado: 16 de marzo de 2012
CAUSES DE L'ASCENS DEL FEIXISME.


El feixisme sempre triomfa en països que estan experimentant una greu crisi. Al 1918 Europa està sotmesa en una greu crisi com a conseqüència de la 1ª Guerra Mundial. Itàlia travessava una difícil situació econòmica i no havia guanyat res en la guerra. Al1922, el feixisme (amb Mussolini) va arribar al poder a Itàlia. Existeix als païsosvençuts durant la Primera Guerra,un fort ressentiment contra els Tractats de Pau, que alimenta un nacionalisme rancuniós amb ganes de venjança. A més arrel de la Primera Guerra, es genera un contingent de gent ,desesperançada, que a la guerra hi ha trobat un cert protagonisme,la “síndrome del soldat del front”.Aquesta gent s´havia sentit valorada durant la guerra. Acabada la guerra la situacióeconòmica no els atorga cap privilegi, a més no tenen perspectives de millora. Llavors aquest sector important de gent es mou dins la nostàlgia d'un temps de glòria i somien en el retorn del temps passat .EL 57% dels feixistes italians eren veterans de guerra.


Com a conseqüència de la crisi de 1929, la situació dels anys 30 és molt difícil. Un dels països més afectats va ser Alemanya. Al 1933,Hitler va arribar al govern,la qual cosa va suposar una “legitimació” de la resta de moviments feixistes europeus,que sense l'embranzida del feixisme alemany s´haurien anat apagant


El feixisme triomfa en països que no són dels més desenvolupats d’Europa(Alemanya vivia una situació especial).


Itàlia, Espanya, Portugal, Àustria, Romania no estan tan industrialitzats com França o GranBretanya. En aquests països els obrers vivien pitjor (no hi ha colònies, els productes són més cars...).Als països més industrialitzats la burgesia és més rica i poderosa;als menys desenvolupats enceta una connivència amb l'extrema dreta,per a mantenir els seus privilegis. La burgesia temia molt la revolta social. Temien que s'anés cap a un bolxeviquisme. Per a ells el feixisme era un a seguretat,jaque eliminava la revolta social i també els sindicats que coartaven els poders dels patrons. Els capitalistes una volta arribat el feixisme al poder,es va aprofitar de tots els avantatges dels seus desastres (mà d'obra esclava)


El feixisme triomfa sobretot en aquells països on les estructures parlamentàries no són estables i on no han triomfat moviments com la Revolució Francesa o algunmoviment equivalent .Les classes mitges del país no es senten representades pels sistemes de govern .La Gran Depressió genera una època de crisi econòmica que desestabilitza els governs. Només a llocs amb molta tradició parlamentària es manté el sistema. En el període d'entreguerres poques democràcies eren sòlides. A principis del segle XX,només existia la democràcia als EEUU i a França. Existien deusestats nous amb la qual cosa els habitants d'aquest estat no veien el govern com una cosa legítima ni que els representés. D'una banda No existia comptabilitat entre les diferents ètnies que conformaven els nous estats emergents de la primera guerra .El govern només es sentia com a propi per una o dues comunitats que conformaven l'estat. D'altra banda els governs d'entreguerres no podien frenarel poder dels capitalistes. Estaven superats per la situació i estaven enfeinats a resoldre la situació la qual cosa no els permetia frenar els poder emergents. Ningú no pensava en el sistema parlamentari com el millor dels sistemes;molts consideraven la dictadura com a un sistema millor.


El feixisme triomfa en aquells països on era més possible una revolució obrera de caràcter socialista.L'ascens de la dreta radical fou una resposta a la por a una revolució social, o bé a l'enfortiment de la classe obrera. Els poders liberalistes es van atrinxerar al costat dels radicals a causa del seu anticomunisme;corrent que era del tot minoritari a Europa. Lenin i Stalin van servir més que res de justificació als feixistes i als que els van donar suport. Hem de recordar que els feixismes van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Causes de l'ascens dels feixismes
  • Causes de l'ascens dels feixismes a itàlia i alemanya
  • Feixisme
  • FEIXISME
  • Característiques del Feixisme
  • feixisme
  • Feixisme
  • Feixisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS