Introducció A L'Economia - 3Eso

Páginas: 40 (9935 palabras) Publicado: 8 de junio de 2012
INTRODUCCIÓ A L’ECONOMIA


























TEMA 1.- ECONOMIA: CIÈNCIA SOCIAL I HUMANA.

Què és l’economia?
Economia és la ciència que s’ocupa de la manera com els humans administrem i aprofitem els recursos escassos que hi ha sobre la Terra per a satisfer les nostres necessitats.

La necessitat es pot definir com la carència que percebem d’alguna cosa i eldesig d’obtenir-la, és a dir, d’emplenar aquest buit que ens provoca la seva mancança.

Tipus de necessitats:
❖ Primàries: necessàries per a sobreviure. Exemples:
❖ Secundàries: per a millorar el nivell de vida. Augmenten a mesura que augmenta el benestar de l’individu i varien en funció d’èpoques, cultures, individus i classes socials. Exemples:

Els béns i serveis
Les necessitats essatisfan mitjançant els béns (materials) i els serveis (immaterials) produïts per la societat.
Bé es tot allò que serveix per a satisfer una necessitat.

Classificació:
a) Segons el seu grau d’escassetat: s’anomenen lliures si són il·limitats i no costa res produir-los, per exemple, l’aire; i econòmics que són limitats, escassos i tenen un preu.
b) Segons el grau de transformació: s’anomenenbéns intermedis si encara no es poden consumir (cotxe sense volant) i finals quan ja estan llestos per a ser consumits.
c) Segons la seva funció:
De consum: els que satisfan directament les necessitats humanes.
Consum durador: s’utilitzen més d’una vegada. (rentadora).
No durador: només es fa servir un cop. (aliments)
De capital: són els que serveixen per a produir els béns de consum, pertant, satisfan indirectament les necessitats humanes.

Per a poder consumir aquests béns i serveis cal produir-los; per tant la producció és un conjunt d’activitats humanes, que es diu treball, orientades a la creació de béns que satisfacin les nostres necessitats.

Triar és renunciar
Donat que els recursos que tenim són limitats, però les necessitats que volem satisfer són il·limitades,haurem de triar a què destinem els nostres recursos. Amb aquest fet de triar, estarem rebutjant possibilitats de consum. Per això diguem que en una economia, quan triem produir o consumir uns determinats béns, estem renunciant a produir o consumir-ne d’altres.

Aquest fet es veu clarament en l’elaboració de pressupostos, on hem de destinar els nostres recursos a satisfer unes necessitats, ordenadessegons les preferències i donats un recursos limitats (en aquest cas, diners).

Els factors de producció
Per produir cal que hi hagi uns factors de producció, que són els elements bàsics (materials, màquines, persones) emprats en la producció i la distribució de béns i serveis.

Recursos naturals o terra: són els elements que provenen de la naturalesa. Comprèn la terra cultivable i urbana iels recursos del sòl i del mar, com els minerals, la pesca, etc.
Actual preocupació pel seu esgotament! Recerca d’energies renovables
Treball: qualsevol activitat humana física o intel·lectual que intervé en el procés productiu.
Capital: són bens que serveixen per a produir altres béns. Per exemples: màquines, edificis, matèries primeres, etc...
La iniciativa empresarial: organitzar els recursosi dirigir els treballadors.

Els agents econòmics
Són els grups socials que prenen decisions econòmiques, és a dir, què consumir, què produir, com distribuir els béns, en funció de la situació econòmica i d’altres elements socials i culturals (renda, religió, moda...).
Famílies o consumidors: fan dues funcions bàsiques, que són comprar els béns i serveis i produir-los.
Empreses o unitats deproducció: són els que fabriquen els béns i serveis amb els factors de producció.
L’Estat o sector públic: s’encarrega de regular i controlar l’activitat econòmica. (conjunt d’activitats de producció, distribució i consum). Regula el mercat mitjançant lleis que afecten als agents econòmics i a la seva actuació en el mercat (normes d’envasar els productes, d’higiene, de components que no siguin...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Introduccio A L'Economia
  • badminton 3ESO
  • MUSICA 3eso
  • L'Economia De L'Uruguai
  • introduccio
  • Polinomios 3eso
  • Introducci
  • introduccio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS