Orientacions aprenentatge

Páginas: 8 (1987 palabras) Publicado: 27 de septiembre de 2014
Escriptura

Nivells de conceptualització en l’aprenentatge de l’escriptura:

Escriptures presil·làbiques. Davant la demanda d’escriure, per exemple una llista de noms, aquests alumnes escriuen un seguit de lletres sense relació amb els sons de la paraula; hi ha diferències en relació amb la quantitat i el repertori de grafies que utilitzen per escriure.
Escriptures sil·làbiques. Aquestsalumnes han descobert que hi ha una relació entre la llengua oral i l’escrita i estableixen una relació quantitativa entre el nombre de síl·labes que diuen i el nombre de grafies que escriuen. En escriure una paraula solen trobar un so de cada una de les seves síl·labes i hi fan correspondre una grafia, la qual pot representar el valor sonor convencional del so o no.
Escriptures sil·làbico -alfabètiques. En contrastar les pròpies produccions sil·làbiques amb models alfabètics, els aprenents són capaços d’aïllar cada vegada més sons i comencen a introduir més d’una grafia per cada síl·laba de la paraula.
Escriptures alfabètiques. Quan en escriure fan correspondre una grafia amb cada so.

Orientacions pel que fa a l’escriptura

Activitats a realitzar diàriament: dictat d’una llista deparaules en funció del nivell que presenten. Poden ser 3, 4 o 5, en funció de l’ajuda que cal facilitar a l’alumne/a i el grau d’esforç que li suposa. Hem de pensar que treballem al límit de les seves possibilitats i que, per tant, podem romandre ben connectats durant un temps limitat.

1. Ajuda en el pas d’una escriptura presil·làbica a una escriptura sil·làbica. Per tal de poder realitzar unaescriptura sil·làbica d’una paraula, un nen o una nena han de fer-se dues preguntes bàsiques: quantes lletres necessitem?,

2. quines lletres?. En aquests casos la nostra ajuda consisteix en proporcionar-los un model de com procedir per tal que el vagin incorporar progressivament. Ens centrarem en l’escriptura de paraules de tres o més síl·labes. Si per exemple pretenem que un alumne que escriguila paraula pilota:


a.
b.


Li demanem quantes lletres necessitem per escriure pilota. Si no sap com fer-ho podem dir-li que digui pilota a poc a poc i ens fixarem en si separa la paraula en síl·labes. Si la separa podem comptar cada síl·laba amb un dit i fer-li notar que n’ha dit tres i que, per tant, per escriure pilota necessitem tres lletres. Si no les separa podem dir-li que facicom nosaltres, tot pronunciant la paraula marcant bé cada síl·laba (“PI – LO – TA”) i comptant les síl·labes amb els dits. Podem fer-li dir cada síl·laba a mesura que nosaltres estenem cada dit.
Un cop el nen o nena és capaç de fer-ho, li demanem quina és la primera lletra. A vegades pot costar que aïlli la primera síl·laba i ens digui només PI, pot dir-nos les tres síl·labes de la paraula; enaquests casos cal frenar-lo o dir-ho nosaltres i fer que la repeteixi.
Quan l’alumne ens diu PI, aleshores ens centrem en la síl·laba, li demanem que la repeteixi, que s’escolti i ens digui amb quina lletra s’escriu. Pot molt ben ser que ens digui que sent la PI i que ens demani com s’escriu. En aquest cas li proposem de dir PI ben llarg o bé li diem que faci com nosaltres, tot pronunciant“PIIIIIIIII” allargant el so de la “I”. És molt possible que en fer-ho ens digui que sent la I. Si no ens ho diu nosaltres podem aïllar la I tot fent que el nen o la nena ens imitin (“PIIIIIIIIIIII, IIIIIIIIIIII”).
Una vegada a aïllat el so I li demanem si sap com s’escriu, si ho sap li fem escriure i en cas contrari l’escrivim nosaltres i fem que la copiï. En lloc d’escriure la lletra corresponent al soque ha aïllat podem utilitzar una cartellera de composar paraules o un joc de targes amb les grafies de cada lletra i fer que busqui la lletra i que l’enganxi o la col·loqui davant seu. Hem pogut constatar que això darrer ens ha donat bons resultats amb alumnes que, per la raó que sigui, presenten dificultats greus per reproduir les grafies.
Després d’escriure la primera lletra li fem notar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aprenentatge
  • aprenentatge
  • Aprenentatge
  • PAC aprenentatge
  • Nous aprenentatges
  • Aprenentatge
  • Orientacions Curriculum Primera Infancia
  • ACTIVITATS D ENSENYAMENT APRENENTATGE

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS