Antiguo régimen

Páginas: 6 (1273 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2010
INTRODUCCIÓ
En aquest treball informarem sobre la il·lustració i l’educació en Espanya durant l’antic règim. La il·lustració va ser un moviment cultural, que s’adonà en el segle XVIII i partís en dos principis: la capacitat de raonament dels humans i la capacitat d’aplicar-los per a aconseguir la felicitat de la societat.

Aquest treball consta de dos parts: En la primera analitzarem elsdocuments exposats. I en la segona realitzarem un inform.

• DOCUMENT I (pàgina 70):
Aquest document correspon a un fragment de l’obra Ordenanza para el Real Instituto Asturiano, publicat per Gaspar Melchor de Jovellanos en 1793.

Jovellanos va ser un il·lustrat, escriptor, jurista i polític espanyol del s. XVIII. Va ser el màxim representant del pensament de la il·lustració espanyola. Va escriuresobre els temes que considerava fonamentals com l’economia i l’educació per tal de modernitzar el país.

Aquest document el podem situar en l’any 1793, que correspon a la data de publicació de l’obra, on començava el regnat de Carles IV i es produïa una revolució en França, la Revolució Francesa.

El document es una font històrica primària per a conèixer els objectius educatius dels RealInstituto creat per Jovellanos.

El document el podem dividir en dos parts. La primera part exposa la creació de Real Instituto Asturiano amb una finalitat educativa. La segona part, explica que en aquest institut s’estudien les ciències naturals amb la finalitat de que es difonguen.

• DOCUMENT II (Pàgina 80):
Aquest fragment correspon a l’obra Memoria sobre la educación publica, publicat perGaspar Melchor de Jovellanos en 1802.

La biografia de Jovellanos ha sigut redactada anteriorment.

Aquest document el podem situar en l’any 1802, durant el regnat de Carles III. Els il·lustrats tracten de donar solucions tant econòmiques com d’educació, ja que la situació del país es trobava molt endarrerida respecte a tot Europa.

El fragment és una font històrica primària de caràcterdoctrinal per a conèixer algunes de les reformes que la Il·lustració espanyola considerava necessàries.

El document el podem dividir en quatre parts. En la primera part s’exposa una mena d’introducció on l’autor tracta d’instruir l’educació pública i la seua bona distribució. En el segona part l’autor aconsella als Mallorquins de què óbriguen als seus fills el dret a instruir-se, ja que tots tenendret a l’educació. En la tercera part, Jovellanos exposa que l’educació des de l’infantesa s’adquireix millor. En l’ultima part, explica que a pesar de ser una classe baixa, tots els estaments tenen dret a l’educació.

• DOCUMENT III:

Aquest fragment està tret de l’obra Informe al Consejero de Castilla, escrit per Pedro Rodríguez de Campomanes al 1764.

Campomanes fou un polític, jurisconsulty economista espanyol. Fou nomenat Ministre d’hisenda en 1760 en el primer govern reformista del regnat de Carles III dirigit pel primer ministre Comte de Floridablanca.

El fragment el podem situar

Aquest fragment es una font històrica primària per a conèixer la poca educació dels gremis, per tant es de caràcter polític-doctrinal.

El document el podem dividir en dos parts. En laprimera, l’autor exposa que si aconseguim crear el mercat nacional eliminant tots els petits territoris, seria una excitació per a la manufactura. En l’ultima part, fa una mena de crítica a la falta d’educació en els gremis.
• DOCUMENT IV (Pàgina 71):

Aquest decret correspon a la Reial Cèdula, un manament reial escrit pel govern i per tant pel rei, publicat el 18 de marc de 1783.

El decret es potsituar en l’any 1783 Espanya va assignar El Tractat de Versalles per a finalitzar la guerra en Gran Bretanya.

Aquest fragment es una font històrica primària per a conèixer els pensaments del rei respecte a l’accés d’un càrrec de la hidalguía.

El fragment consta d’una part on s’exposa que qualsevol persona que ocupa un ofici podrà optar a un càrrec de la hidalguía.

• DOCUMENT V:
Aquest...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ANTIGUO REGIMEN
  • Antiguo régimen
  • Antiguo regimen
  • Antiguo regimen
  • ANTIGUO REGIMEN
  • El Antiguo Régimen
  • Antiguo Regimen
  • Antiguo Régimen

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS