Catalá Com A Llengua Romànica

Páginas: 3 (546 palabras) Publicado: 13 de abril de 2011
EL CATALÀ COM A LLENGUA ROMÀNICA
Jessica Arcos Sahuquillo
(Segona versió)

Durant molt de temps ha existit entre els estudiosos la polèmica sobre els orígens del català. Per a uns es tractava,tenint en compte els pareguts existents entre dues llengües, d'un fill del provençal, anomenat algunes vegades “llemosí”, parlat al Sud de França. Per altra banda, estaven els que opinaven que estractava d'un idioma plenament independent, nascut directament del llatí vulgar parlat en la zona. Hui es tendeix a considerar el català com una llengua romànica que serveix de pont entre les llengües idialectes hispànics derivats del llatí (gallec, castellà, lleonès i aragonès) i les llengües romàniques parlades a França (francès i provençal, principalment).

El català va sorgir als dos costats dela zona dels Pirineus, ubicada entre Andorra i l'Empordà, on els romans van desembarcar el 218 aC. Posteriorment, el trencament de la unitat imperial va contribuir a l'emancipació del llatí de latutela de Roma. A més la invasió islàmica i el llarg procés de reconquista van afavorir la diversificació lin-güística a la Península. Però sens dubte, la influència de l'imperi carolingi va serfonamental per al desenvolupa-ment de Catalunya i de l'idioma català. I es que en aquest temps es fa cada vegada més present l'allunyament d'aquesta nova llengua respecte als models clàssics i es consolida conun nou idioma independent.

Ja al segle VIII aquest camí fins al català hauria quedat conclòs, però no seria fins al segle IX quan es tindria consciència d'una clara diferenciació entre aquestesdues llengües. És aleshores quan comença a aparèixer la primera documentació escrita en català. Aquest fet es degut a que les noves classes urbanes no dominaven el llatí, sino una sort de llengüesromàniques que van servir de transició. Però seria Jaume I qui aconseguiria que el català aplegara a tots el àmbits de cultura afavorint que en aquest segle aparegueren figures tan importants con...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • catala la llengua
  • El Fixisme (Llengua: Català)
  • El comercio romano (En Catalan)
  • Filosofos Romanos(Catala)
  • COMIDA ROMANA
  • Como hacer cortinas romanas
  • Como Se Alimentaban Los Romanos
  • La llengua

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS