crisi alimentaria

Páginas: 5 (1066 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2013
L’EFECTE HIVERNACLE
Què és?
Causes
consequències
- A l’atmosfera que embolcalla el nostre planeta, hi ha una sèrie de gasos (sobretot el vapor d’aigua i el diòxid de carboni) que tenen un efecte d’hivernacle, és a dir, absorbeixen i tornen a emetre la radiació infraroja. D’aquesta manera, impedeixen que part d’aquesta radiació escapi de la terra, tot contribuint a que la temperatura mitjanade l’aire superficial del planeta sigui apta per a la vida. L’efecte hivernacle és per tant, un fenomen natural de l’atmosfera, sense el qual la vida a la Terra, tal com la coneixem, no seria possible.
- Aproximadament el 30% de la radiació solar torna a l’espai per l’acció de l’atmosfera exterior, però la resta arriba a la superfície terrestre, 
- Si no existissin aquests gasos la temperaturamitjana de la terra seria d’uns -22º. Gràcies a l’efecte hivernacle es de +14º

El problema actual és que la quantitat d’aquest gasos naturals amb efecte d’hivernacle han augmentat i s’hi ha abocat, a més, gasos amb efecte d’hivernacle no presents de forma natural a l’atmosfera
Els gasos atmosfèrics que es considera que contribueixen a l’efecte hivernacle són:
1. el diòxid de carboni (CO2),2. el metà (CH4) ,
3. l’òxid de nitrogen (N2O),
4. el vapor d’aigua,
5. l’ozó
6. els halocarbons: els hidrofluorocarburs (HCFC), els perfluorocarburs (PFC) i l'hexafluorur de sofre (SF6)

Les activitats industrials i agrícoles han fet augmentar les emissions d’aquests gasos.
- L’activitat industrial pel fet d'utilitzar combustibles fòssils com a font d’energia desprèn grans quantitats dediòxid de carboni i òxid nitrós.
- El transport també genera gran quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.
- El metà, en canvi, es genera sobretot com a resultat de l’activitat agrícola i ramadera. Al planeta hi viuen uns 10.000 milions de caps de bestiar que generen al voltant de 100 milions de tones de metà. El metà és producte de la fermentació intestinal del bestiar i, per tant, ésgenera en el procés de la digestió que s’expulsa en forma gasosa.
- També els incendis i la tala d’arbres provoca grans emissions de CO2
L’ESCALFAMENT GLOBAL (canvi climàtic antropogènic) és la principal conseqüència, i consisteix en:
- augment global de les temperatura de la terra
- augment de la temperatura dels oceans
A partir d’aquest escalfament, es produeixen un seguit d’efectes,que poden afectar al planeta en general o a zones concretes:
-desglaç de la zona àrtica i antàrtica i de les glaceres. Aquest provoca alhora un augment del nivell del mar, i farà que algunes zones costaneres quedin sota el nivell de les aigües en els propers anys, provocant el que es coneixen com refugiats climàtics.
- també hi haurà una disminució en la disponibilitat d’aigua dolça.
- lesalteracions tèrmiques també provoquen canvis en els patrons de pluges: en algunes regions augmenten les precipitacions, que a més es concentren en poc temps i són més torrencials (fenòmens com el Niño); també es creu que una temperatura més alta dels oceans provoca un increment en fenòmens com huracans i tifons. D’altra banda, hi ha regions on es produeixen llargues i greus sequeres.
- en zonesfredes, l’augment del desglaç i la duració de les estacions no fredes, permetria un augment potencial de les collites. En canvi en zones més càlides, les sequeres provocarien desertització i per tant una disminució de les superfícies conreables.
- a part d’un augment global de les temperatures, es fan més habituals les onades de calor i fred, i les màximes i mínimes es fan més extremes.
- esprodueixen canvis en els cicles vitals de les plantes, que poden avançar la floració, o en els hàbits de les aus migratòries. Si la T continua augmentant es posen en perill algunes espècies (com ossos polars,...), i hi pot haver un augment dels paràsits que provoquen malalties.




LA DISMINUCIÓ DE LA CAPA D’OZO
Què és?
Causes
Consequències
La capa d’ozó de l’atmosfera impedeix la penetració...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Crisi Alimentaria
  • Crisi Alimentaria Africa
  • La crisi alimentària global urgeix posar en pràctica un sistema de governança democràtica mundial
  • crisi
  • Crisi de 1990
  • Crisi financiera
  • Alimentaria
  • Europa en crisi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS