Historia

Páginas: 20 (4997 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2010
2.La crisi de l'Antic Règim

CRISIS DE LA MONARQUIA (1788-1808)
Impacte de la Revolució Francesa
La crisi de la monarquia absolutista comença amb Carles IV. L'impacte de la RF (1789), les guerres exterior i les dificultats econòmiques van posar de manifest la incapacitat dels governs borbònics. Carles IV va allunyar del govern els ministres il·lustrats i va tancar les fronteres amb Françaper evitar les noves idees revolucionàries.

Guerres amb França: Guerra Gran (1793-1795)
L'execució de Lluís XVI, va porta Carles IV a declarar la guerra a França, la Guerra del Gran que afectà Catalunya i el País Basc. Les tropes espanyoles penetraren per Rosselló fins a Perpinyà. Però al 1794 els francesos portaren les tropes revolucionaries a envair l'Urgell, la Cerdanya i l'Empordà.La derrota de les tropes espanyoles i la Pau de Basilea portà la retirada dels francesos del territori català. L'aliança amb França va provocar conflictes amb Gran Bretanya. Enfrontaments al mar. La derrota de l'armada francoespanyola a la batalla de Trafalgar (1805) significà la destrucció de la flota espanyola. Que va paralitzar el comerç colonial i la agreujar la crisi. Godoy va recórrer al'augment de les contribucions i a la desamortització i la venda de les terres de l'Església.

Godoy. El primer ministre
L'any 1792, Carles IV va nomenar primer ministre a Manuel Godoy, un jove militar que més tard va ser desposseït per Ferran VII de totes les rendes i de tots del títols a causa de la greu situació de crisi.

Aliança amb França (Tractat de Fontainebleau 1807)
L'any 1807,Godoy va signar amb Napoleó un tractat que autoritzava els exèrcits francesos a entrar a Espanya per atacar Portugal, aliat de la Gran Bretanya. A canvi, pactaven un repartiment de Portugal entra França i Espanya i es crearia un principal per a Godoy. Els francesos van entrar a Catalunya i es van situar a llocs estratègics.

Arribada de les tropes franceses a Espanya
Motí a AranjuezLa por que França envaís el país i l'actitud de Godoy i Carles IV va fer esclatar un motí a Aranjuez el 1808. La revolta pretenia la destitució de Godoy i la abdicació de Carles IV en el seu fill Ferran.
Abdicació de Carles IV. Ferran VII, rei
La revolta va aconseguir els seus objectius i els fets van fer evident una crisi profunda de la monarquia. Carles IV va demanar ajuda Napoleó perrecuperar el tro i aquest va decidir envair Espanya, ocupar-ne el tro.

GUERRA DEL FRANCÈS (1808-1814)

CAUSES
Abdicacions de Baiona. Josep Bonaparte, rei
Napoleó va nomenar rei d'Espanya al seu germà Josep i va convocar les corts per aprovar una constitució i posar fi a l'Antic Règim. El codi de Baiona reconeixia la igualtat dels espanyols davant la llei, els impostos i l'accés als càrrecspúblics. Josep I el va jurar el 7 de juliol de 1808.
Insurrecció popular del 2 de maig de 1808
Josep Bonaparte va intentar liquidar l'Antic Règim amb l'abolició del règim senyorial i amb la desamortització de les terres de l'Església. La reform va tenir poc suport. Ja que per a la població el nou govern era estranger i basat en les armes. La violenta actuació de les tropes imperials(detencions, afusellament) va posar la població contra del nou govern.

INICI
Buit de poder. Incapacitat de les autoritats per enfrontar-se a la invasió.
Les tropes franceses entraren a Barcelona i van aconseguir el control de la ciutat. A Catalunya, Andalusia, Aragó...la població va crear juntes d'armament i defensa davant el buit de poder creat per les abdicacions de Baiona. Les juntes van serlocals i estaven dirigides per clergues, militars... Després es va crear la Junta de Catalunya que van assumir la sobirania en l'absència del rei, van declarar la guerra a Napoleó i van demanar suport a la Gran Bretanya.
Junta Suprema Central
Les juntes van enviar representants a Aranjuez per formar una Junta Suprema Central que coordinés la lluita i dirigís el país. Era una forma de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS