La guerra civil a catalunya

Páginas: 10 (2425 palabras) Publicado: 26 de enero de 2012
LA GUERRA CIVIL A CATALUNYA
La Guerra Civil Espanyola va començar el juny de l'any 1936 per la sublevació de un sector del Exercit en front del govern de la II República Espanyola , i que acabar amb la victòria dels sosllevats el 1 d'abril de 1939 .
La guerra va suposar un període de retrocés econòmic ,
Polític per la falta de liberals i la repressió de la cultura i la llengua catalana . Apartir de principis de la dècada de 1960 , va canviar la situació i va ser possible l'edició i publicació de revistes i llibres en català .
Van ser els anys de la dècada dels 1960 de expansió industrial i del creixement de la població , com a conseqüència de l'inmigracio .
Desde la recuperació de la democràcia Catalunya es governa per l'Estatut d'Autonomia .
NARRATIVA A LA POSTGUERRA
L'any1939,amb l'acabament de la Guerra Civil ,la llengua i la cultura catalana , pertanyent al bàndol dels vençuts ,intentaren ser esborrades i dominades ;el primer pas per aconseguir aquesta fita fou la prohibició del us del català a nivell oficial ,però també a nivell literari ,és a dir ,és prohibí a les editorials que publiquessin llibres en català . Molts dels intel·lectuals que ja havien iniciat llurobra ,o els qui se sentien identificats amb la cultura catalana ,es veien obligats a emprendre camí cap a França o Amèrica del Sud ;altres emmudiren i ja no publicaven cap mes obra i ,finalment ,uns quants canviaven de llengua per poder publicar.
Entre els anys 1939 i 1946 es produeix l'etapa mes negra i desolada de la postguerra ;es la situació mes adversa a la cultura. El panorama literari catalàes troba gairebé desèrtic ,l'única cosa que manté en vida la narrativa son algunes obres publicades que es fan a l'exili , concretament a Mèxic o a Xile.
La represa de la narrativa catalana s'inicia sobretot gràcies a un fet històric mundial que afavoreix directament la nostra literatura , ens referim a l'acabament de la Segona Guerra Mundial ,l'any 1947 ,s'inicia el premi Joanet Martorell .Així doncs ,a partir d'aquesta represa que s'inicia als anys 1946-1947 comença la primera etapa de la postguerra , que exclou al final de la dècada dels 50.
Durant aquest període s'intenta la recuperació de la narrativa catalana ,i es lluita per impedir que la literatura catalana es perdi.
Durant aquesta etapa alguns autors que havien començat a escriure abans de la guerra reprengueren la tasca ;d'altra banda , apareixen tota una sèrie d'autors que inicien la seva obra a la postguerra , intentant una ruptura novel·la anterior .
Els narradors que van estudiar es van trobar amb unes situacions tan importants com negatives com per exemple la falta d'editorials , el regim franquista , la censura , la incapacitat de viure de la seva professió , etc... Tot en conjunt feien molt difícil la sevatasca.
La segona etapa de la postguerra s'inicia l'any 1960 gràcies a una seria de factors molt importants . En primer lloc , hi ha una major tolerància respecte a la nostra literatura perquè el regim , ja consolidat i segur ,s'ho pot permetre ; en segon lloc ,una sèrie d'autors importantisims que ja havien començat a publicar abans de la guerra reprengueren la tasca , alguns d'ells a l'exili ,i assoliren una gran qualitat novel·lística. En aquest mateix any va aparèixer el premi Sant Jordi .
Abans de la dècada dels 60 , i mes concretament entre els anys 1970 i 1975 , es produeix el final de la narrativa de postguerra . Aquest acabament ve donat a la aparició d'una nova generació d'escriptors , la dels 70 , pels quals la Guerra Civil es un fet llunya .
LA POESIA A LA POSTGUERRA
Eltrasbals provocat per la Guerra Civil representa un veritable col·lapse per a la nostra producció poètica tal com va passar amb altres generes . Els autors mes significatius que es van d'haver exiliar sofrien grans i greus dificultats en la seva creació ,bàsicament per a la dispersió, la falta de contactes i la mateixa subsistència en medis estranys , tant culturalment com lingüísticament . Els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La guerra civil a catalunya
  • Guerra civil catalunya
  • La guerra civil
  • La guerra civil
  • La guerra civil
  • Guerra civil
  • La Guerra Civil
  • LA GUERRA CIVIL

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS