Modernisme i noucentisme

Páginas: 4 (925 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2010
Activitat de control dels processos d’ensenyament i aprenentatge

1) El Modernisme

Amb el nom de Modernisme podem identificar el moviment global que va tindre lloc a Catalunya a finals delsegle XIX, i diem global perquè no es va donar tan sols a nivell cultural i artístic sinó també com a ideologia de reivindicació nacionalista. Aquest moviment neix amb una clara voluntat demodernització, amb la intenció d’obrir-se a les diferents corrents estètiques d’Europa. Així, en la primera etapa (anys 80) reivindiquen el Naturalisme francès i en la segona (anys 90), el Parnassianisme,Simbolisme i Decadentisme francesos, i el Prerrafaelisme anglès d’on faran seu el lema “l’art per l’art” (“Art for art sake”).

En un primer moment, des de la revista L’Avens es promou la reforma d’unmoviment anterior - la Renaixença - que està ancorat en el passat, però sense que això signifiqui una ruptura i tenint en compte que aquest canvi ha de fer-se en tots els àmbits socials. Per tant, més qued’un moviment podem parlar d’un pensament, d’una sensibilitat modernista. Cal destacar que és la primera vegada que es planteja el repte d’una igualtat ortogràfica, d’una normativització lingüísticaper a fer del català una llengua moderna escaient per a una societat culta (L’Avens passa a ser L’Avenç).

Més endavant, amb l’aparició de l’article “Viure del passat” de Jaume Brossa l’any 1892 esprodueix un canvi de tendència on la política ja no resta al marge dels interessos i és quan es pot considerar que esdevé el moviment modernista com a tal: “A èpoques noves, formes d’art noves”. Aquestarticle publicat a la revista L’Avenç coincideix amb un de Joan Maragall “La nueva generación” publicat al Diario de Barcelona, de to molt més moderat, però amb el mateix concepte de canvi.

Dintredel Modernisme podem distingir dues tendències enfrontades: Regeneracionisme, també anomenat Vitalisme, i Esteticisme decadentista. El Regeneracionisme entén la literatura com una eina de lluita...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El noucentisme i les avanguardes
  • Noucentisme i Josep Carner
  • Noucentisme I Avantguarda
  • El Modernisme català i el Cafè de la Marina
  • Noucentisme i modernisme
  • El Noucentisme i Carner
  • Modedrnisme i noucentisme catalans
  • Modernisme I Realisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS