Pac Uoc

Páginas: 9 (2181 palabras) Publicado: 20 de diciembre de 2012
FENÒMENS EMOCIONALS, PROCESSOS PSICOLÒGICS, ESTRÈS I SALUT

Part I


1.- Explica en què consisteix la proposta de Bower de la teoria de la xarxa associativa de la emoció i la memòria, i en què consisteix la hipòtesi de congruència.


La teoria de Bower parteix de les teories de la memòria que proposen que la memòria a llarg termini està formada per una xarxa interconnectada de nodessemàntics. Cada node pot ser un concepte o un tret de significat, entre d’altres coses. Els diferents nodes estarien interconnectats de manera que quan se n’activa un, l’activació es propaga al nodes del voltant (ex.: si llegim la paraula ‘cotxe’, de retruc també s’activaria la paraula ‘moto’, ‘roda’, ‘trànsit’, etc.).


L’aportació de la teoria de Bower és que per aquest autor les emocions estanrepresentades també en forma de node dins d’aquesta xarxa. D’aquesta manera, quan una persona es troba en un determinat estat emocional el node semàntic d’aquesta emoció també es trobaria activat, transmetent la seva activació als nodes relacionats dins la xarxa. D’altra banda, es suposa que els nodes ‘per se’ són congruents amb algun estat emocional (ex.: ‘perill’ segurament es troba associada a laemoció de la por).


Així, trobar-se en un determinat estat emocional activa el node d’aquesta emoció dins la xarxa semàntica, i aquesta activació es transmet als nodes associats, que seran tots conceptes associats a aquesta emoció. De manera que en un tasca de memòria les paraules relacionades amb l’estat d’ànim actual de l’individu es codificaran o es recuperaran millor que les norelacionades degut a l’activació ‘extra’ que reben del node emocional actiu. Això últim és el que es coneix com la hipòtesi de congruència entre el record i l’estat d’ànim.


2.- Observa la Taula 1 que conté el llistat de paraules utilitzades en l’experiment que presenta l’article. Per què és necessari incloure una categoria de paraules ‘Positives-Control’? No n’hi hauria prou amb la comparació entre‘Positives-Depressives’ i ‘Negatives-Depressives’?


La categoria de paraules negatives-depressives són paraules de valència negativa relacionades amb temes depressius, igual que ho estan les positives-depressives, però aquestes amb valència positiva. D’altra banda les positives-control tenen valència positiva però en principi no estan relacionades amb temes depressius.


Per posar a prova lateoria de Bower en principi només serien necessàries les paraules positives-depressives i negatives-depressives. Aquestes dues categories mantenen constant el fet de tenir relació amb la depressió, i només difereixen en la valència afectiva, de manera que si la hipòtesi de la congruència és correcta els depressius recordarien millor les negatives que les positives.


Ara bé, no s’ha de passar peralt que l’article vol posar a prova una segona proposta: el Model de Subsistemes Cognitius Interactius. Aquest model és un model global del funcionament de la ment humana, que segons Teasdale es troba formada per nou subsistemes dels quals la memòria no es més que un d’ells. Si això és així, teories com la de Bower serien micro-teories que es podrien subsumir dins d’una més general que impliqués atots els sistemes cognitius a l’hora. Pel que fa al tema que ens ocupa, segons el model de Teasdale els individus depressius tindrien un determinat model mental que afectaria a tot el funcionament mental (i no només a una petita part) i que seria el responsable dels biaixos de memòria. Llavors, les diferències en codificació i recuperació de la memòria s’haurien de trobar entre paraulesdepressives i no depressives, i no en un aspecte tan particular com si són positives o si són negatives. Per poder posar a prova aquesta segona teoria és per el que cal, doncs, disposar de paraules positives-control: de la seva comparació amb les positives-depressives podrem veure si allò més important és la valència o el fet de ser o no ser paraules depressives.


3.- Partint dels resultats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Metodes pac 4 uoc
  • pac criminologia uoc
  • Pac Marketing I
  • Metodes pac 3 uoc
  • Manejo del estres. PAC UOC.
  • PAC UOC 2013
  • Pac 2 uoc economia
  • Metodes pac 3 uoc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS