Resum

Páginas: 10 (2261 palabras) Publicado: 1 de junio de 2015
Resum
. La constitució és la norma suprema del ordenament jurídic. La norma jeràrquicament superior, norma de referència de totes les normes. Cap altre norma pot contradir la constitució.
Forma de Govern: Monarquia Parlamentària
-Sistema Dual, amb Cap d’Estat i Cap de Govern. El Poder Executiu emana del Parlament, que té capacitat de control i d’exigència de responsabilitat a l’Executiu.
-Enocasions el Cap d’Estat és un Rei (Monarquia Parlamentària), i altres en que és una persona no monàrquica. En una Monarquia Parlamentària, la figura del Rei no te cap dels 3 poders, sinó que és una figura representativa
*Mecanismes per a la reforma constitucional
-La Constitució de 1978 te mecanismes que fan que una reforma constitucional sigui un procés complicat, per tal d’evitar canvis constants.Tot i ser difícil, la pròpia Constitució contempla processos que fan possible una reforma constitucional.
Iniciativa:  La iniciativa de reforma constitucional correspon al Govern y a cada una de les Càmeres de las Corts, així com, amb notables limitacions, a les Assemblees de les Comunitats autònomes.
-art.167CE: Procés per a la reforma constitucional excepte el Títol Preliminar, el Títol Segoni el Títol Primer,Secció 1a, Capítol Segon (Drets Fonamentals). PROCÉS:
1-. El projecte de reforma ha de ser aprovat per majoria de 3/5 parts de diputats i senadors.
2-. La Constitució contempla la possibilitat de que les dues càmeres poden discrepar sobre el text adoptat per cadascuna d'elles, llavors es pot constituir una Comissió Mixta de composició paritària de Diputats i senadors, la missiódel qual és aconseguir un text consensuat que ha de sotmetre's a les dues càmeres amb l'objectiu de que sigui aprovat amb tres cinquenes parts(3/5). Llavors, si aquest text ha sigut aprovat per les dues càmeres, però sense arribar a 3/5 en el Senat però que si s’ha obtingut el vot favorable de la majoria absoluta dels seus membres, el Congrés podrà aprovar la reforma si obté una majoria de 2/3(major pes del Congrés dels Diputats).
3-.la Constitució afegeix una tercera modalitat dins del procediment ordinari en el qual es contempla la intervenció de l’electorat. Es podria fer un referèndum per a la seva ratificació, aquest és opcional, es fa si ho sol·licita una dècima part dels membres de qualsevol de les càmeres. Llavors, la  reforma ja aprovada por les Corts Generals ha de ser sotmesa areferèndum per la seva ratificació. La sol·licitud ha de fer—se dins dels 15 dies següents a l’aprovació definitiva per les Corts.

-art.168CE.: Reforma excepcional per modificar les parts excloses a l’art.167. PROCÉS:
La decisió d’efectuar una reforma ha de ser aprovada per majoria de dos terços 2/3 de cada càmera. Si s’obté la majoria, es dissolen les Corts generals i es convoquen eleccions.Les noves Corts primer hauran de ratificar la decisió de reforma, que es necessita majoria simple en el Congrés i majoria absoluta en el Senat. Després el text haurà de ser aprovat per majoria de dos terços 2/3 en les dues càmeres. Un cop aprovat el text per les Corts Generals, aquest ha de sotmetre’s a referèndum per la seva ratificació.


TC:
El Tribunal Constitucional, como intérprete supremo dela Constitución, es independiente de los demás órganos constitucionales del Estado y está sometido sólo a la Constitución y a su Ley Orgánica. Es único en su orden y extiende su jurisdicción a todo el territorio nacional.
COMPOSICIÓN:
El Tribunal Constitucional está integrado por doce miembros, que ostentan el título de Magistrados del Tribunal Constitucional. Son nombrados por el Rey medianteReal Decreto, a propuesta de las Cámaras que integran las Cortes Generales (cuatro por el Congreso y cuatro por el Senado), del Gobierno (dos) y del Consejo General del Poder Judicial (dos).
La designación para este cargo se hace por nueve años, debiendo recaer en ciudadanos españoles que sean Magistrados o Fiscales, Profesores de Universidad, Funcionarios públicos o Abogados, todos ellos juristas...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • resumen resumen
  • EL RESUMEN DEL RESUMEN
  • resumen del resumen
  • Resumen
  • Resumen
  • Yo resumiendo
  • Resumen
  • Resumen

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS